Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy, przenigdy nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Niemal każdy popełnia fatalny błąd
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 12:00

Nigdy, przenigdy nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Niemal każdy popełnia fatalny błąd

Czego nie wstawiać do mikrofalówki?
Canva / pixelshot

Kuchenki mikrofalowa od wielu lat towarzyszą nam w kuchni. Stosunkowo niewielkie urządzenie pozwala szybko i skutecznie podgrzać wiele potraw. Należy mieć jednak świadomość czego nie wstawiać do mikrofalówki. Dotyczy to zarówno rodzaju użytych naczyń, jak i konkretnych produktów i dań.

Kuchenka mikrofalowa swoją popularność zyskała dzięki prostocie obsługi. Wystarczy włożyć do środka jedzenie, nacisnąć przycisk i gotowe. Niektóre rzeczy podgrzewane w urządzeniu staję się jednak niesmaczne, trujące, a nawet wybuchowe. Koniecznie dowiedz się, czego nie wstawiać do mikrofalówki.

Czego nie wstawiać do mikrofalówki? Przykłady produktów spożywczych

Choć niektórych może to dziwić, są produkty spożywcze, których pod żadnym pozorem nie należy podgrzewać w mikrofalówce. Na skutek takiego działania wydzielają bowiem szkodliwe substancje i mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego. Czego nie wstawiać do mikrofalówki, jeśli chodzi o jedzenie?

Ugotowany ryż bardzo szybko traci świeżość. Powinniśmy spożywać go od razu po przyrządzeniu. Dań na bazie ryżu nie powinno odgrzewać się ani w mikrofali, ani w żaden inny sposób. Wyjątkiem jest sytuacja, w której ugotowany ryż bardzo szybko schłodzimy i będziemy maksymalnie przez 24 godziny przechowywać w lodówce.

Do mikrofalówki nie wstawiaj szpinaku ani potraw z selera. Obie rośliny zawierają w sobie azotany, które pod wpływem podgrzewania w kuchence zmieniają się w szkodliwe dla zdrowia związki. Najlepiej spożywać je na świeżo, od razu po ugotowaniu. Unikaj podgrzewania dań przyrządzonych z ich udziałem.

Na liście czego nie wstawiać do mikrofalówki znajdziemy też bardzo popularne warzywa. Mowa tutaj o burakach oraz ziemniakach. Te pierwsze, podobnie jak wyżej wspomniane, zawierają azotany, które wyjątkowo źle znoszą podgrzewanie. Ziemniaki natomiast kompletne tracą swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe.

W przypadku podgrzewania owoców w kuchence mikrofalowej przygotuj się na wybuchowy efekt. Dotyczy to zarówno owoców świeżych, jak i suszonych. Spowodowane jest to dużą zawartością wody oraz cukru w tych produktach. Podgrzewanie owoców w mikrofalówce w najlepszym wypadku oznacza długotrwałe sprzątanie, w najgorszym zaś dotkliwe poparzenia.

Czego nie wstawiać do mikrofalówki pod żadnym pozorem? Niepozornej papryczki chili. Pod wpływem ciepła uwalnia ona kapsaicynę odpowiedzialną za ostry smak. Pod wpływem ciepła jej uwalnianie jest znacznie spotęgowane. Na domiar złego po otwarciu drzwiczek urządzenia uderzą w nas dotkliwie piekące opary.

Czego nie wstawiać do mikrofalówki, jeśli chodzi o naczynia?

Oczywistym jest, że podgrzewaną rzecz należy uprzednio umieścić w naczyniu. Okazuje się jednak, że nie każdy talerz i nie każda miska są odpowiednie do tego, aby używać ich w kuchence mikrofalowej. Czego nie wstawiać do mikrofalówki i jakie materiały są do niej nieodpowiednie?

Plastikowe pojemniki są z całą pewnością niezdatne do używania w kuchence. Pod wpływem temperatury mogą się stopić. To jednak najmniejsze zmartwienie, bowiem topiony plastik potwornie śmierdzi, a nawet może wydzielać rakotwórcze substancje. Wyjątkiem jest tworzywo, którego producent wyraźnie pozwala używać do takich zastosowań.

Metalowe przedmioty oraz folia aluminiowa mają absolutny zakaz wstępu do kuchenki mikrofalowej. Nie dość, że bardzo szybko się nagrzeją, to w dodatku mogą doprowadzić do iskrzenia wewnątrz urządzenia. W przypadku folii aluminiowej występuje wręcz ryzyko pożaru. Z całą stanowczością odradzamy.

Do swojej kuchenki mikrofalowej nie wstawiaj naczyń styropianowych ani papierowych (poza przystosowanymi do tego torebek z popcornem). Oba te materiały uwalniają pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szkodliwe związki. Ponadto styropian może się stopić, papier zaś zapalić. Są to książkowe przykłady tego, czego nie wstawiać do mikrofalówki. Pieczone z rozmarynem ziemniaki są tak pyszne, ze nie będą wymagać podgrzewania. Ryż z podgrzybkami zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Canva / desertsolitaire
Canva / desertsolitaire

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Kuchnia