Smakosze.pl Przepisy Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Canva / jdwfoto

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy

2 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.

Kotlety schabowe najlepiej marynować w majonezie

Nie ma bardziej polskiego obiadu, niż złocisty kotlet schabowy. Czasami jednak mięso wychodzi twarde i suche, a przez to nieapetyczne. Na szczęście jest banalny sposób, jak temu zaradzić. Z pomocą przyjdzie prosta marynata na bazie majonezu.

Kotlety schabowe nie mogą obyć się bez przypraw. W łatwy sposób dorzuć je do marynaty. Smak mięsa urozmaicony dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami przez długi czas pozostanie w pamięci. Już zawsze będziecie wracać do tego patentu.

Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu środkowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć idealnie soczyste kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka . Każdy z nich oprósz z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Odłóż mięso na chwilę na bok .

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych . W tym celu majonez przełóż do osobnej miski. Wymieszaj go z sokiem z cytryny, surowym jajkiem oraz posiekanym drobno koperkiem .

Mięso na kotlety schabowe obtocz starannie w marynacie . Powinna ona oblepiać je ze wszystkich stron. Kotlety układaj jeden na drugim na talerzu . Na koniec przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc .

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych . Mięso wyjmij z lodówki i obtocz w bułce tartej . Smaż je z obu stron, aż nabierze złocistego koloru . Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami i mizerią . Kotlety drobiowe wyjdą idealnie, dzięki tej sztuczce . Schab możesz z powodzeniem zamarynować także w domowym majonezie .

soczysty kotlet schabowy.png
Canva / jdwfoto

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy