Ze zwykłych ziemniaków i pieczarek robię obiad cud. Prościej i smaczniej się nie da

Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszy obiad? Wypróbuj niecodzienny przepis na danie z ziemniaków i pieczarek. Proste składniki gwarantują pełnię smaku i zachwyt wszystkich domowników. Zrób, a nikt nie odejdzie od stołu głody i na pewno nie skończy się na jednej dokładce.
Sposób na smaczny i tani obiad
Przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania wcale nie musi kosztować majątku. Regułę potwierdza poniższy przepis na tani obiad. Przygotowany z niego posiłek nie zawiera mięsa i składa się tylko i wyłącznie z warzyw. Gwarantuje to nie tylko niską cenę przygotowania, ale też całkiem niezły smak.
W dodatku takie danie śmiało można przygotowywać co piątek, ale także podczas postu, który poprzedza święta wielkanocne. Taki obiad przygotujesz szybko i bardzo łatwo. Wystarczy, że zastosujesz się do poleceń z przepisu.
O potrzebnych produktach i wskazówkach dotyczących przygotowania dowiesz się z dalszej części tekstu.

Tani obiad dzięki składnikom
Na niską cenę tego obiadowego dania wpływają użyte składniki. Są to – ziemniaki oraz pieczarki, ale jak wiadomo, potrzebne będą także inne produkty. Wśród nich najważniejsze są przyprawy, które dodadzą całości odpowiedniego smaku. O wszystkich składnikach i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 60 g masła
- 500 g pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 ml mleka
- pieprz
- sól

Przepis na tani obiad z pieczarek
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywo przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i ułóż na niej oczyszczone pieczarki. Kiedy się przyrumienią, wsyp cebulę. Wymieszaj składniki i smaż je, do momentu zeszklenia cebuli. Dodaj wtedy czosnek i wsyp pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wsyp także drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Do odcedzonych ziemniaków, wlej mleko i rozbij je tłuczkiem na jednolite purée. Na talerz nałóż porcję ziemniaków i przykryj je porcją pieczarek. Gotowe danie podawaj na obiad.
Sprawdź także, co zrobić z mięsa oraz z warzyw z rosołu oraz wypróbuj przepis na surówkę z przepisu Strzelczyka.






































