Żaden żurek i żaden barszcz biały. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub barszczu białego. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje jednak inną zupę na ten świąteczny czas. Wypróbuj ją już teraz, a potem zaskocz nią swoich bliskich przy wielkanocnym stole.
Żaden żurek, żaden barszcz biały
Wielkanoc coraz bliżej. Wielu z nas zastanawia się nad świątecznym menu. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje na ten czas zupę chrzanową. Jej bazą jest bulion, warzywa, biała kiełbasa oraz chrzan. Danie jest proste i szybkie do zrobienia, a smakuje po prostu wybornie. Daj mu szansę i przygotuj go na próbę, a gwarantujemy, że zachwycisz nim gości podczas wielkanocnego obiadu.
Kim jest autorska przepisu? Ania Zyśk to blogerka kulinarna znana z kanału jedz.pysznie. Jest też autorką cenionych książek kucharskich m.in. Comfort food po Polsku, Jedz pysznie i sezonowo oraz Jedz pysznie i chudnij. Jej przepisy znane są z tego, że nie są zbyt skomplikowane i zawsze się udają. Na naszej stronie znajdziesz m.in. patent Ani na sernik oraz ciasto bez pieczenia.

Zupa chrzanowa na Wielkanoc
Lista składników:
- 500 g ziemniaków
- 400 g białej kiełbasy
- 150 g marchewki
- 1.2 l bulionu
- 100 g chrzanu
- 60 g cebuli
- majeranek
- sól i pieprz
- bulion
Poniżej zdradzamy krok po kroku sposób przygotowania zupy chrzanowej. Z naszą instrukcją poradzi z nią sobie niemal każdy.
Zupa chrzanowa - krok po kroku
Krok 1. Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kostkę, a białą kiełbasę bez osłonki w plasterki.

Krok 2. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, a gdy się zarumieni dodaj do niej cebulę i podsmażaj przez kilka minut.

Krok 3. Do garnka przełóż ziemniaki, marchewkę oraz kiełbasę z cebulą. Dodaj chrzan oraz przyprawy.

Krok 4. Składniki zalej bulionem i gotuj przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

Krok 5. Gotową zupę podawaj z ugotowanym jajkiem. Smacznego!






































