Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Obierasz tak mandarynki, robisz wielki błąd. Chodzi o zdrowie, skutki mogą być opłakane
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.12.2024 17:57

Obierasz tak mandarynki, robisz wielki błąd. Chodzi o zdrowie, skutki mogą być opłakane

obieranie mandarynek
Fot. Shutterstock

Obieranie mandarynek. Tak, to także robimy źle. Jak się okazuje, pomijamy ważną czynność, a nie powinniśmy – pod groźbą negatywnych skutków zdrowotnych.

Obieranie mandarynek

Mandarynki cenimy sobie między innymi ze względu na łatwość obierania. Jednak prozaiczna zasada, o której mowa, dotyczy także innych owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a nawet banany. Chodzi o mycie ich przed obraniem.

Pomijamy ten krok, bo kto jadłby skórkę z cytrusów? (Nie dotyczy, oczywiście, kandyzowanej). A jednak samo obieranie może doprowadzić do zanieczyszczenia tego, co ostatecznie wkładamy do ust. Dlatego mandarynki warto przed obraniem umyć.

skórka z pomarańczy

Zawijam w naleśniki i wkładam do piekarnika. Idealna ciepła kolacja na sylwestra

Mycie owoców i warzyw

Podobnie jak każde owoce, także te cytrusowe mogą mieć – i zapewne mają – na swojej skórce rozliczne drobnoustroje. Najgroźniejsze z nich zabijane są środkami biobójczymi, które również zostają na skórkach. A w dzisiejszych sklepach owoce biorą udział w konkursie piękności i co niektóre są dodatkowo spryskiwane nabłyszczaczem.

Kiedy więc nacinamy lub nadrywamy skórkę mandarynki, wszystkie te związki dostają się na nasze palce, a wraz z nimi – do jedzenia. Można powiedzieć, że to przecież śladowe ilości, ale czasem i one wystarczą do zatruć. A zresztą niektóre z nich mogą kumulować się w naszym organizmie i ostatecznie osiągnąć masę krytyczną skutkującą zatruciem.

Jak myć owoce przed zjedzeniem

Naukowcy – np. dr Stuart Farrimond, autor książek o nauce i gotowaniu, cytowany przez BBC – zauważają, że najlepiej myć owoce samą wodą. Środki chemiczne, w tym zdobywające popularność te specjalnie przeznaczone do mycia owoców i warzyw, to kolejna chemia na produkcie. To właśnie dodatkowych związków staramy się zaś uniknąć.

Czasem polecaną domową metodą jest płukanie warzyw i owoców w roztworze sody oczyszczonej. Choć wydaje się to czasem lekką przesadą, przynajmniej nie jest szkodliwe. Soda oczyszczona jest w końcu produktem spożywczym, a według niektórych – jest też dobra na wszystko, co wiąże się ze sprzątaniem.

Wypróbuj też przepis na beskidzkie placki ziemniaczane i poznaj najgorsze produkty spożywcze z Biedronki.

obieranie pomarańczy