Zawijam w naleśniki i wkładam do piekarnika. Idealna ciepła kolacja na sylwestra
Kiedy potrzeba pomysłu na sylwestrową kolację na ostatnią chwilę, przydają się gotowe produkty. Mięso mielone i tortilla to takie, z których zawsze da się wyczarować coś ciekawego. Tak jest i w tym przypadku.
Ciepła kolacja w sylwestra
Czy to nieoczekiwani goście, czy sylwestrowa zmiana planów – czasem okoliczności zaskakują nas tak, że nawet najwytrawniejsi kucharze wpadają w popłoch. Są jednak metody pozwalające przyrządzić coś z niczego. Te zapiekane tortille to jedna z takich metod.
Sklepy czynne są w sylwestra przeważnie do 18-19. Nawet po południu nie jest jeszcze za późno, by wyskoczyć po kilka podstawowych składników. Życie ratuje nam tortilla – pszenne placki, będące zazwyczaj podstawą dań inspirowanych kuchnią meksykańską. To bardzo wszechstronne pieczywo, z którego przyrządzić można potrawy bogate w nadzienie.
Cena wody w jego restauracji zwala z nóg. Okrasa odpowiada na zarzuty o drożyznęMięso mielone w tortilli
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Nasza wersja, jako szybka, jest uproszczona m.in. w jednym elemencie – nie używa całych pomidorów tylko tych krojonych, z puszki, które zimą i na ostatnią chwilę są i smaczniejsze, i bardziej pod ręką.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 4 placki tortilli (lub naleśniki)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 80 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sók, pieprz, tymianek
Faszerowane naleśniki zapiekane
Do miski z mięsem przeciskamy czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na dobrze rozprowadzony farsz.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę siekamy. Wrzucamy ją na natłuszczoną patelnię. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy marchewkę i smażymy do miękkości, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem.
Kiedy marchewka będzie miękka, zalewamy ją pomidorami z puszki i dusimy tak długo, aż wygotujemy z masy większość płynu. Warzywa odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy tortille.
Każdy placek smarujemy mięsem, zostawiając odrobinę wolnej krawędzi. Warstwa ma mieć grubość ok. 6-8 mm. Naleśniki zawijamy i każdy przekrawamy na trzy części.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Nakładamy do niego połowę masy warzywnej. Do niej na sztorc ustawiamy kawałki tortilli. Kiedy będą ciasno ustawione obok siebie, przykrywamy drugą połową warzyw.
Naczynie wstawiamy pod przykryciem (może być z folii aluminiowej) na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie posypujemy zapiekankę startym serem i pieczemy przez kolejne 20 minut, aż ser będzie rumiany.
Wypróbuj też przepisy na beskidzkie placki ziemniaczane i karkówkę według Tomasza Strzelczyka.