Smakosze.pl Przepisy Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie
canva/Ryzhkov

Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie

17 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec.

Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać.

Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste .

Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie

Składniki:

  • ok. 60 dag schabu środkowego bez kości

  • 2 cebule

  • 4-5 ząbków czosnku

  • ok. 100 ml ketchupu

  • ok. 50 ml śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do formy

  • 5 dag żółtego sera do posypania

Przygotowanie duszonego schabu

Schab opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, grubsze możesz delikatnie rozbić kuchennym młotkiem. Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Ketchup wymieszaj ze śmietaną. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.

W naczyniu układaj plastry mięsa, przekładając je cebulą i czosnkiem. Całość zalej mieszanką ketchupu i śmietany.

Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Wtedy zdejmij pokrywkę, potrawę posyp startym, żółtym serem i piecz mięso jeszcze ok. 10 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na potrawy ze schabu. Sprawdź, jak przygotować kotlety schabowe marynowane w majonezie , a także, jak zrobić schab duszony z pieczarkami .

schab
schab

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: daylicooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy