Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki
Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.
Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.
Przepis na smakowite kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym
Składniki:
-
1 podwójny filet z kurczaka
-
1/2 szklanki mleka
-
1/2 szklanki wody
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 jajko
-
4 ząbki czosnku
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
-
pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak usmażyć wyborne kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym?
Przygotuj mięso na kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym. W tym celu filety opłucz, osusz i pokrój wzdłuż na cieńsze plastry . W osobnej miseczce wymieszaj zioła z papryką, solą oraz pieprzem . Uzyskaną mieszanką natrzyj kurczaka z obu stron .
W dużym naczyniu przygotuj marynatę do kurczaka w cieście czosnkowym. Mleko wymieszaj z wodą i mąką pszenną . Następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki . Na koniec dopraw masę solą .
Mięso na kurczaka w cieście czosnkowym włóż do naczynia z przygotowaną marynatą . Wymieszaj tak, aby każdy kawałek drobiu był równomiernie pokryty ciastem . Odstaw całość do lodówki pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę .
Po upływie wymaganego czasu przystąp do smażenia kurczaka w cieście czosnkowym . Kawałki mięsa wykładaj na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem . Smaż kotleciki z obu stron na złocisty kolor . Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej smakują podane tuż po przyrządzeniu . Mamy patent na rewolucyjna marynatę do kotletów schabowych . Aromatyczne mięso na obiad możesz łatwo przygotować w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: