Smakosze.pl Przepisy Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki
Canva / littleny

Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki

29 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.

Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.

Przepis na smakowite kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyborne kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym?

Przygotuj mięso na kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym. W tym celu filety opłucz, osusz i pokrój wzdłuż na cieńsze plastry . W osobnej miseczce wymieszaj zioła z papryką, solą oraz pieprzem . Uzyskaną mieszanką natrzyj kurczaka z obu stron .

W dużym naczyniu przygotuj marynatę do kurczaka w cieście czosnkowym. Mleko wymieszaj z wodą i mąką pszenną . Następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki . Na koniec dopraw masę solą .

Mięso na kurczaka w cieście czosnkowym włóż do naczynia z przygotowaną marynatą . Wymieszaj tak, aby każdy kawałek drobiu był równomiernie pokryty ciastem . Odstaw całość do lodówki pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę .

Po upływie wymaganego czasu przystąp do smażenia kurczaka w cieście czosnkowym . Kawałki mięsa wykładaj na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem . Smaż kotleciki z obu stron na złocisty kolor . Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej smakują podane tuż po przyrządzeniu . Mamy patent na rewolucyjna marynatę do kotletów schabowych . Aromatyczne mięso na obiad możesz łatwo przygotować w piekarniku .

Canva / ma-no
Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy