Od dawna nie smażę klasycznych mielonych. Z piekarnika z tym farszem są 100 razy lepsze
Czy smażycie kotlety mielone na patelni? Ja już w ten sposób ich nie przygotowuję. Robię pyszne mielone z piekarnika. Dzięki farszowi są obłędnie soczyste i sycące.
Kotlety mielone, czyli szybki obiad
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Przeważnie smażymy je na patelni, a tak zrobiony obiad ma wielu zwolenników. Mielone są nie tylko smaczne, ale też szybkie w przyrządzeniu. Też często je robię, jednak już przestałam je smażyć na patelni.
Wszystko dlatego, że korzystam ze znakomitego przepisu na mielone z piekarnika. Kotlety mają farsz i są bardzo smaczne . Chrupiąca skórka też jest pyszna, a tak zrobione mielone są 100 razy lepsze od tych smażonych na patelni. Polecam przepis na pyszne mielone z piekarnika.
Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 200 g sera żółtego
- ¾ szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- koperek
- sól
- pieprz
Cebulę siekamy, a bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jajka na twardo drobno siekamy. Do jajek dodajemy majonez, sól, pieprz i koperek. Wszystko mieszamy. Do mięsa zaś dodajemy pokrojoną cebulę, namoczoną bułkę i mieszamy.
Mięso wyrabiamy ręką i formujemy z niego duże kotlety. Układamy je na papierze do pieczenia na blasze. W kotletach robimy zagłębienie i wypełniamy je farszem zrobionym z jajek. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Mielone z piekarnika, czyli super obiad
10 minut przed końcem pieczenia, kotlety mielone posypujemy startym serem. I wstawiamy je jeszcze do piekarnika . Po wyjęciu z piekarnika kotlety posypujemy koperkiem. Możemy je podawać ziemniakami i ulubionymi surówkami.
Tak przyrządzone mielone z farszem z piekarnika są soczyste i chrupiące. Nie piją też tłuszczu podczas smażenia. Takie danie obiadowe polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. Warto je przyrządzić, bo jest pyszne. Pisaliśmy o mielonych z dwoma rodzajami cebuli. Radziliśmy, jak zrobić ziemniaki zawijane w mięso mielone.
Źródło: YouTube/@SprintCooking