Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony
Smakowite ogórki są absolutną klasyką, jeżeli chodzi o kulinaria. Popularne warzywo często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Jedną z najczęściej wybieranych możliwości jest niezawodna mizeria. Dziś przygotujemy ją nieco inaczej.
Ogórki jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy uznaje je za podstawowy produkt spożywczy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodną, babciną recepturę na wyborne ogórki kiszone.
Ogórki często przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, obok których nie da się przejść obojętnie. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis, który pozwalał nam na przygotowanie ogórków w koreańskiej odsłonie.
Tym razem ogórki przekształcimy w przepyszną mizerię. Jednak dodamy do niej nietypowy składnik, który może wywołać nie lada konsternację u części smakoszy. Mowa o cebuli, która również często gości na naszych stołach.
Mizeria z cebulą? Dla niektórych wielbicieli kulinariów taki pomysł może wydawać się irracjonalny. Jednak ogórki połączone z tym warzywem są wyjątkowym rarytasem, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 duże ogórki szklarniowe
cebula
koperek
zmielony pieprz
sól
200 ml kwaśnej śmietany
Ogórki z cebulą wywołają zachwyt u domowników
Mizeria jest uznawana za jeden z kulinarnych dodatków, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Musimy jednak pamiętać o kilku detalach. Na początku obieramy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki.
Tak przygotowane ogórki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wzbogacamy nią ogórki. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw.
Całość zalewamy kwaśną śmietaną. Oczywiście możemy ją zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym. Wszystko delikatnie mieszamy. Jednak musimy zachować odpowiednią staranność. Dzięki temu nasza mizeria będzie obłędna. Po schłodzeniu możemy ją serwować najbliższym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zawsze dodawaj go do rosołu, nie uwierzysz jak niesamowicie zmieni smak
Wrzuć obierki do wody i zagotuj. Po nałożeniu nie włosy nie uwierzysz własnym oczom
Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
Źródło: Kulinarna Polska