Smakosze.pl Przepisy Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
TRICOLORS/East News, canva/Foodiesfeed

Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz ugotować rosół? Karol Okrasa dodaje do niego niezwykłą przyprawę — kardamon. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł, a efekt jest naprawdę smaczny. Może więc wykorzystasz patent znanego kucharza i też przygotujesz niezwykłą, aromatyczną zupę?

W wielu domach rosół pojawia się dosłownie co niedzielę. Może to i trochę nudne, ale mimo wszystko za każdym razem znika z talerzy. A gdyby tak odmienić nieco jego smak? Na przykład dodając do gotującego się wywaru 1-2 ziarna kardamonu? Przetestujcie przepis mistrza, bo z pewnością zna się na rzeczy.

Przepis Okrasy na rosół z kardamonem

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z gęsi

  • 3 gęsie uda

  • 2 cebule

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3-4 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ziarna kardamonu

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie aromatycznego rosołu

Porcję rosołową i uda oczyść, opłucz, osusz. Ułóż na w brytfannie, piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, aż zrobi się rumiane.

Warzywa obierz, pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy.

Rosół zagotuj, odszumuj, a potem gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny. Najlepiej gotować go przy uchylonej pokrywce, wtedy będzie miał przyjemny smak.

Po tym czasie z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Rosół przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj go z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Wskazówka:

Karol Okrasa proponuje tak przygotowany rosół podać z gryczanym makaronem lub z ugotowanymi ziemniakami.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół z dodatkiem curry . Dowiesz się także, co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał .

kardamon
canva/dionisvero

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy