Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
Planujesz ugotować rosół? Karol Okrasa dodaje do niego niezwykłą przyprawę — kardamon. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł, a efekt jest naprawdę smaczny. Może więc wykorzystasz patent znanego kucharza i też przygotujesz niezwykłą, aromatyczną zupę?
W wielu domach rosół pojawia się dosłownie co niedzielę. Może to i trochę nudne, ale mimo wszystko za każdym razem znika z talerzy. A gdyby tak odmienić nieco jego smak? Na przykład dodając do gotującego się wywaru 1-2 ziarna kardamonu? Przetestujcie przepis mistrza, bo z pewnością zna się na rzeczy.
Przepis Okrasy na rosół z kardamonem
Składniki:
-
1 porcja rosołowa z gęsi
-
3 gęsie uda
-
2 cebule
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
3-4 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2 ziarna kardamonu
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Przygotowanie aromatycznego rosołu
Porcję rosołową i uda oczyść, opłucz, osusz. Ułóż na w brytfannie, piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, aż zrobi się rumiane.
Warzywa obierz, pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy.
Rosół zagotuj, odszumuj, a potem gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny. Najlepiej gotować go przy uchylonej pokrywce, wtedy będzie miał przyjemny smak.
Po tym czasie z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Rosół przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj go z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Wskazówka:
Karol Okrasa proponuje tak przygotowany rosół podać z gryczanym makaronem lub z ugotowanymi ziemniakami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół z dodatkiem curry . Dowiesz się także, co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować
-
O wiele lżejsza wersja sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
Źródło: kuchnialidla