Smakosze.pl
smażenie naleśników

canva/Inna Dodor

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

27 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu.

Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje.

Kotlety schabowe po staropolsku. Po prostu rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć naleśniki?

Choć niektórzy do smażenia naleśników używają masła, okazuje się, że nie jest ono najlepszym tłuszczem. Naleśniki powinno się smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni, a wysoka temperatura niestety powoduje, że masło zaczyna się wtedy palić. Jest ono nie tylko źródłem gorzkiego smaku i brązowego koloru, ale też szkodliwych, wolnych rodników.

Jeśli więc lubicie naleśniki o maślanym smaku, do ich smażenia użyjcie lepiej masła klarowanego. Jest ono pozbawione wrażliwych na wysoką temperaturę frakcji, dzięki czemu się nie przypala. Masło to dobrze znosi ogrzewanie do wysokiej temperatury. Można je więc polecić nie tylko do smażenia naleśników, ale też mięs.

Jednak najlepszym tłuszczem do smażenia naleśników jest olej rzepakowy. Ma on neutralny smak i zapach i dużą odporność na dymienie. A w odróżnieniu od masła, nie zawiera szkodliwego cholesterolu i nasyconych tłuszczów. Jest więc naprawdę dobrym wyborem do naleśników.

Jak smażyć naleśniki?

Naleśniki tak naprawdę można smażyć bez użycia tłuszczu. W tym celu trzeba jednak mieć patelnię ze specjalną, nieprzywieralną powłoką. Jeśli takiej nie macie, przed smażeniem porcji ciasta, posmarujcie patelnię cienką warstwą oleju. Najlepiej zrobić to przy użyciu kuchennego pędzelka.

Innym dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta na naleśniki 1-2 łyżek oleju. Dzięki temu nie trzeba będzie za każdym razem smarować patelni olejem, bo tłuszcz będzie znajdował się już w cieście.

Niemniej jednak przed wylaniem pierwszej partii ciasta, patelnię zawsze warto posmarować odrobiną oleju. To ułatwi obrócenie naleśnika i zapobiegnie jego przywieraniu do patelni. Trzeba też liczyć się z tym, że pierwszy naleśnik może nie wyglądać zbyt apetycznie. Często po prostu lepiej zjeść go samemu.

W naszym serwisie znajdziesz też dokładną recepturę na delikatne naleśniki z dodatkiem wody gazowanej, a także na puszyste naleśniki na kefirze.

smażenie na oleju

canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >