Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > O wiele lżejsza wersja sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu. Jedz bez wyrzutów sumienia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.06.2022 17:35

O wiele lżejsza wersja sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu. Jedz bez wyrzutów sumienia

sałatka jarzynowa
canva/etorres69

Gotowane ziemniaki i włoszczyzna, groszek, ogórki kiszone, jabłko to podstawowe składniki kultowej sałatki jarzynowej. Sałatki nie musisz podawać z tłustym i ciężkim majonezem. Poznaj przepis na o wiele lżejszą wersję sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu, jedz bez wyrzutów sumienia.

Sałatki jarzynowej nie trzeba przedstawiać, to już tradycyjna, polska sałatka, która zwykle jednak doprawiana jest dużą ilością majonezu. Mimo że uwielbiam majonez, staram się nie jeść go za często, ponieważ nie należy do zdrowych produktów.

Majonez jednak możemy zamienić na lekki sos na bazie jogurtu i śmietany. Kultowa sałatka jarzynowa będzie smakować genialnie, a będzie o wiele lżejsza i mniej kaloryczna, niż ta podana z tłustym i ciężkim produktem na bazie jajek i oleju.

Sałatka jarzynowa jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację. Podaję ją zwykle z pieczywem i delikatną, chudą wędliną i pokrojonym pomidorem i rzodkiewką. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Lekkie sałatki to doskonały pomysł na dania w upalne dni. Przygotuj również niecodzienną sałatkę wiosenną przepisu siostry Anastazji. Sałatka z warzyw sezonowych, serka wiejskiego i lekkiego sosu na bazie ziół rozpływa się w ustach.

Przepis na lekką sałatkę jarzynową bez majonezu

Składniki:

  • 2 młode ziemniaki

  • duża marchewka

  • kawałek selera

  • mały por

  • 2 jajka

  • 2 ogórki kiszone

  • 300 g groszku zielonego z puszki

  • jabłko

  • korzeń pietruszki

Składniki na sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • sól, pieprz do smaku

  • pół łyżeczki cukru

Jak zrobić lekką sałatkę jarzynową?

Ziemniaki w skórkach, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por włóż do garnka, zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj, aż warzywa będą miękkie, osobno ugotuj jajka na twardo.

Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Obierz i pokrój również resztę ugotowanych warzyw. Jajka obierz ze skorupek i także pokrój w kostkę. Pokrój ogórki kiszone i jabłko.

Wszystkie składniki dodaj do miski z ziemniakami, dodaj odsączony z zalewy groszek, jabłko, ogórki, wymieszaj. Przygotuj sos: śmietanę połącz z jogurtem i cukrem, następnie dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Składniki na sałatkę jarzynową

Źródło zdjęcia: canva/ meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: palcelizac.pl