Smakosze.pl Przepisy Pasta z ogórków kiszonych do kanapek. Niezwykły składnik podkręca jej smak
canva/kwasny221

Pasta z ogórków kiszonych do kanapek. Niezwykły składnik podkręca jej smak

16 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.

Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.

Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.

Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą, czyli zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone

  • puszka ciecierzycy

  • cebula

  • 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić pastę kanapkową z ogórków kiszonych? Pożywne śniadanie przygotujesz w kilka minut

Ciecierzycę przełóż na sito i opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, posiekaj drobno cebulę.

Pastę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj ogórki, cebulę, posiekany koperek, musztardę i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z dodatkiem ogórków kiszonych zrobisz wiele pysznych surówek, np. surówkę z kalarepy . Dodaj ogórki do kotletów mielonych- tu poznasz przepis na mielone z ogórkami, są soczyste i pyszne.

Pasta z ogórków kiszonych
canva/Stitchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wegepedia

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy