Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Idealny dodatek obiadowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.04.2022 14:47

Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Idealny dodatek obiadowy

surówka z kalarepy
canva/AndreySt

Oto przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Będzie idealnym dodatkiem obiadowym. By ją przygotować, warzywa trzeba rozdrobnić i wymieszać z popularnym sosem. Zapewniamy, że gdy jej spróbujecie, pierwsza zniknie z talerzy.

Serwując obiad, nigdy nie zapominajcie o podaniu do niego dużej porcji warzyw. Mogą być to jarzyny, czyli ugotowane warzywa albo surówka przygotowana z warzyw surowych. Ta druga jest o wiele zdrowsza, bo zawiera mnóstwo witamin.

Do najpopularniejszych surówek należy ta z marchewki i białej kapusty. Jeśli jednak przejadły wam się ich smaki, możecie spróbować surówki z mało popularnego warzywa, jakim jest u nas kalarepa. Jej smak doskonale podkreśli kiszony ogórek oraz zielenina.

Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 2 kalarepy

  • 2 kiszone ogórki

  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z kalarepy

Kalarepy umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, dodaj do kalarepy.

Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do kalarepy i ogórków.

Do surówki dodaj majonez, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z pora, a także na surówkę z czerwonej kapusty.

kalarepa
kalarepa

Źródło zdjęcia: canva/Nungning20 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram