Pasztet gryczany z pieczonych warzyw
Jeżeli musicie zrezygnować z glutenu w swojej diecie, ale macie ochotę na coś wytrawnego i sycącego, to wypróbujcie przepis na ten pasztet z pieczonych warzyw i kaszy gryczanej. Chociaż jego przygotowanie będzie wymagał poświęcenia odrobiny czasu i pracy, efekt zadowoli wszystkich, nawet tych wymagających i rozeznanych w smakach wegańskich pasztetów.
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw najlepiej przygotowywać w foremce na keks, dzięki temu łatwiej będzie go przechowywać i kroić, gdy nadamy mu prostokątny kształt.
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: składniki
100 g kaszy gryczanej
½ szklanki zielonej soczewicy
200 g pieczarek
2 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1/4 korzenia selera
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki kolendry
olej roślinny
sól i czarny pieprz.
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: przygotowanie
Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 3-4 cm. Oczyszczamy pieczarki, większe sztuki dzieląc na kawałki, a cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucamy do dużej miski i obtaczamy w soli, czarnym pieprzu i kilku łyżkach oleju.
Wykładamy wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku aż do osiągnięcia miękkości (ok. 45 minut). Wyciągamy blachę z piekarnika, posypujemy wszystko mieszanką przypraw, a następnie pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Zieloną soczewicę gotujemy, aż stanie się miękka, czyli przez ok. 25 minut. Do ugotowania ½ szklanki soczewicy potrzebujemy ok. 700 ml wody.
Kaszę gryczaną gotujemy aż do osiągnięcia miękkości, czyli przez ok. 15-20 minut. Do ugotowania 100 g kaszy będziemy potrzebowali ok. 200 ml wody.
Kaszę i soczewicę odcedzamy, studzimy przez ok. 10 minut i przesypujemy do blendera. Dodajemy pieczone warzywa i pieczarki, a następnie wszystko blendujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy ocet i 2 łyżki oleju roślinnego. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do nasmarowanej olejem keksówki. Wyrównujemy wierzch pasztetu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy nasz pasztet gryczany przez 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: porady
Smak pasztetu gryczanego możemy wzbogacić, dodając 2 łyżki masła orzechowego do masy, a następnie drobno posiekane orzechy włoskie, by nadać mu tekstury.
Po zblendowaniu składników można dodać do pasztetu kilka garści suszonej żurawiny.
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw będzie dobrze smakował na drugi (lub trzeci) dzień po przyrządzeniu, jeżeli jego plastry podsmażymy na patelni.