Smakosze.pl
Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

pixabay.com

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

25 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Oto prawdziwa gratka dla wegan! Pasztet z kaszy gryczanej, soczewicy, pieczarek i warzyw korzeniowych. Wyrazisty w smaku i sycący, sprawdzi się nie tylko od święta, ale też na co dzień. Na dodatek ten pasztet jest bezglutenowy!

Jeżeli musicie zrezygnować z glutenu w swojej diecie, ale macie ochotę na coś wytrawnego i sycącego, to wypróbujcie przepis na ten pasztet z pieczonych warzyw i kaszy gryczanej. Chociaż jego przygotowanie będzie wymagał poświęcenia odrobiny czasu i pracy, efekt zadowoli wszystkich, nawet tych wymagających i rozeznanych w smakach wegańskich pasztetów.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw najlepiej przygotowywać w foremce na keks, dzięki temu łatwiej będzie go przechowywać i kroić, gdy nadamy mu prostokątny kształt.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: składniki

  • 100 g kaszy gryczanej

  • ½ szklanki zielonej soczewicy 

  • 200 g pieczarek

  • 2 marchewka 

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula 

  • 1/4 korzenia selera

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki oregano

  • 1/3 łyżeczki kolendry 

  • olej roślinny

  • sól i czarny pieprz.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: przygotowanie

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 3-4 cm. Oczyszczamy pieczarki, większe sztuki dzieląc na kawałki, a  cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucamy do dużej miski i obtaczamy w soli, czarnym pieprzu i kilku łyżkach oleju.

Wykładamy wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku aż do osiągnięcia miękkości (ok. 45 minut). Wyciągamy blachę z piekarnika, posypujemy wszystko mieszanką przypraw, a następnie pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Zieloną soczewicę gotujemy, aż stanie się miękka, czyli przez ok. 25 minut. Do ugotowania ½ szklanki soczewicy potrzebujemy ok. 700 ml wody. 

Kaszę gryczaną gotujemy aż do osiągnięcia miękkości, czyli przez ok. 15-20 minut. Do ugotowania 100 g kaszy będziemy potrzebowali ok. 200 ml wody.

Kaszę i soczewicę odcedzamy, studzimy przez ok. 10 minut i przesypujemy do blendera. Dodajemy pieczone warzywa i pieczarki, a następnie wszystko blendujemy na gładką masę.  

Do masy dodajemy ocet i 2 łyżki oleju roślinnego. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do nasmarowanej olejem keksówki. Wyrównujemy wierzch pasztetu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Pieczemy nasz pasztet gryczany przez 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: porady

Smak pasztetu gryczanego możemy wzbogacić, dodając 2 łyżki masła orzechowego do masy, a następnie drobno posiekane orzechy włoskie, by nadać mu tekstury.

Po zblendowaniu składników można dodać do pasztetu kilka garści suszonej żurawiny. 

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw będzie dobrze smakował na drugi (lub trzeci) dzień po przyrządzeniu, jeżeli jego plastry podsmażymy na patelni.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >