Pasztet z fasoli na dwa sposoby
Pasztet z fasoli to doskonała alternatywa dla wersji tradycyjnej, przygotowanej z mięsa. Można przygotować go na sposób wegetariański lub wegański – oba smakują wyśmienicie i nawet osoby nastawione sceptycznie powinny ich spróbować. Odpowiednio skomponowane nie rozpadają się, są aromatyczne i bardzo smaczne,
Pasztet z fasoli można „skleić” przy pomocy jajek, siemienia lnianego lub mąki, np. z płatków owsianych. Ważne jest jednak żeby dodać ich odpowiednią ilość, aby pasztet był zwarty, ale kremowy w środku. Dobrze dobrana kompozycja składników sprawia, że wypiek ma idealną konsystencję, nie kruszy się, ani nie rozpada podczas krojenia.
Aby przygotowanie pasztetu skrócić do minimum, zamiast fasoli suchej, można użyć takiej z puszki.
Składniki na pasztet z fasoli z masłem orzechowym, około 10 porcji
500 g białej, suchej fasoli
150 g gładkiego masła orzechowego (bez cukru, ze 100% orzechów ziemnych)
4 jajka
1 duża cebula
2 duże korzenie pietruszki
½ bulwy selera
gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy
przyprawy: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania pasztetu z fasoli
Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej namaczając fasolę. Umieść ją w dużym garnku i zalej sporą ilością zimnej wody (na ok. 10 cm ponad poziom fasoli). Odstaw garnek na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wylej wodę, wlej nową i zagotuj fasolę. Zmniejsz ogień, dodaj dużą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do miękkości (około 2 godziny). Kiedy fasola będzie gotowa odcedź ją i wystudź, zachowując wywar.
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
Przygotuj warzywa – umyj cebulę, selera i pietruszkę, obierz je, a następnie pokrój w kostkę. Włóż warzywa do miski, posyp odrobiną soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj liście rozmarynu i polej całość oliwą, a następnie dobrze wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut. Następnie ostudź i usuń rozmaryn.
Przestudzone warzywa i fasolę przełóż do melaksera, blendera lub maszynki do mielenia. Dodaj gałkę muszkatołową i masło orzechowe, a następnie włącz urządzenie. Jeżeli masa jest sucha (a na początku pewnie tak będzie) to dodaj trochę wywaru z gotowania fasoli. Gdy składniki się połączą wbij do środka jajka i ponownie zmiksuj. Możesz dodać też trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotuj formę keksową (36 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż masę fasolową.
Pasztet piecz bez przykrycia przez około 45 minut. Gdy z wierzchu będzie ładnie zarumieniony wyjmij z piekarnika, ostudź i przechowuj w lodówce.
Pasztet najlepiej smakuje na kruchej i świeżej bagietce z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, sałaty lub majonezu.
Uwaga: jeśli chcesz przyspieszyć pracę użyj fasoli z puszki.
undefined
Składniki na pasztet z fasoli z jabłkiem, około 10 porcji
2 szklanki suchej, białej fasoli
100 ml oleju
2 duże cebule
1 jabłko
5 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, duża szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania pasztetu z fasoli z jabłkiem:
Namocz i ugotuj fasolę zgodnie z przepisem powyżej. Wystudź i zachowaj wywar.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Cebul i jabłko obierz, cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię i zeszklij na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie złota, a jabłko będzie się rozpadać.
W blenderze zmiel na drobno suche płatki owsiane i odmierz 5 kopiastych łyżek.
Przestudzoną fasolę wypłucz i umieść w blenderze. Dorzuć cebulę i jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Połącz do uzyskania jednolitej konsystencji, dosyp sól i pieprz.
Przygotuj keksówkę – wysmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę z blendera i piecz przez około 40 minut. Wyłóż formę i pozostaw pasztet do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Pasztet najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem, sosem tatarskim oraz burakami.