Smakosze.pl Przepisy Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni
canva/omyim1637

Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni

17 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czernina to jedno z tych dań, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają ją za przysmak, inni tej zupy nie tkną. Jednak jeśli ktoś nie ma nic przeciwko kaszance, która też zawiera krew, to czerninę z pewnością polubi. Zapraszamy na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni.

Czernina to staropolska zupa zwana też czarną polewką. Jej najistotniejszym składnikiem jest krew, zwykle kaczki lub gęsi , która przesądza o smaku zupy. Czernina jest pożywna, bo oprócz tego, że zawiera krew, gotuje się ją na rosole i wzbogaca w suszone owoce. My proponujemy dorzucić też wiśnie, które uatrakcyjnią jej słodkawy smak i ciemny kolor.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni

Składniki:

na wywar:

  • 3 gęsie szyje

  • 3-5 gęsich żołądków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka cukru

na czerninę:

  • 1 szklanka krwi gęsiej lub kaczej

  • 1 łyżka octu

  • 1 płaska łyżka mąki

  • 50 g rodzynek

  • 100 g suszonych śliwek

  • 150 g mrożonych wiśni

  • 1 jabłko

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka jagód jałowca

  • majeranek

  • tymianek

  • sól, pieprz

mrożone wiśnie
mrożone wiśnie

Źródło zdjęcia: canva/Martina Roth Kunst-Foto-Design

Przygotowanie czerniny

Szyje (mogą być bez skóry) i żołądki opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.

Do wywaru dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną na suchej patelni, przekrojoną cebulę. Dorzuć ziarna ziela, pieprzu i listki, dalej gotuj.

Mały rondelek rozgrzej, wsyp cukier, kiedy skarmelizuje, wlej go do gotującego się rosołu. Całość gotuj jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przecedź.

Rodzynki, suszone śliwki i wiśnie bez pestek zalej 1/2 l rosołu, gotuj, aż będą miękkie. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojone jabłko. Gotuj jeszcze ok. 10 minut, całość zmiksuj.

Krew rozmieszaj z octem i mąką. W garnku zagotuj pozostały rosół. Mieszając, wlewaj do niego cienkim strumieniem krem z dodatkami. Zagotuj.

Dodaj przetarte owoce, zagotuj. Zupę przecedź przez sito, by oddzielić przyprawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z kluskami lanymi lub gotowanymi ziemniakami oraz pokrojonymi żołądkami. Udekoruj rodzynkami lub pokrojonymi śliwkami.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smacznapyza.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy