Smakosze.pl
pieczenie ciasta

canva/photographizethis

Pięć największych błędów podczas pieczenia. Psują smak ciasta, aż odechciewa się jeść

12 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie pięć największych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania i pieczenia ciasta. Potrafią na tyle skutecznie popsuć smak wypieku, że aż odechciewa się go jeść. Wiele z nich prowadzi bowiem do zakalca. A sami przyznacie, że twarde, zbite ciasto nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też jest niesmaczne.

Wielbiciele ciast najchętniej wybierają domowe wypieki. Te bowiem smakują najlepiej. Jednak pieczenie ciast nie zawsze kończy się sukcesem. Czasami ciasto wychodzi z zakalcem i trudno znaleźć na nie amatora. Nic dziwnego, taki wypiek nie wygląda zachęcająco, a jeszcze gorzej smakuje. Jak więc ustrzec się przed błędami w czasie pieczenia ciast?

pierogi

Pani Janinie pierogi ruskie wychodzą lepiej niż Magdzie Gessler. Dzięki sekretnemu składnikowi do ciasta

CZYTAJ DALEJ

5 błędów najczęściej popełnianych przy pieczeniu ciast

Bardzo częstym błędem, który większość z nas popełnia, przygotowując i piekąc ciasto, jest sięganie po składniki prosto z lodówki. Tymczasem większość ciast lepiej się uda, gdy użyjemy składników o temperaturze pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka, masło, śmietanę i twaróg, które zwykle trzymamy w lodówce. Wyjmijmy je więc z lodówki godzinę przed tym, jak zaczniemy robić ciasto. Zimne składniki są pożądane tylko w przypadku robienia ciasta kruchego, a także, gdy ubijamy śmietanę.

Drugim istotnym błędem przy pieczeniu ciast, jest odmierzanie składników na oko. Co więcej, niektórzy nie trzymają się dokładnie receptury, co niestety może zaowocować bardzo udanym zakalcem. Przestrzegajcie więc zalecanych proporcji składników, bo to gwarantuje, że ciasto w czasie pieczenia będzie miało możliwość, by odpowiednio urosnąć i uzyskać pożądaną puszystość.

Wiele osób nie przesiewa też mąki przeznaczonej do wypieku ciasta. Zwykle tłumaczą się tym, że przecież mąka jest czysta. Jednak w przesiewaniu mąki chodzi nie tylko o usuwanie z niej zanieczyszczeń, ale też o jej napowietrzenie. To zapewni lekkość ciastu i odpowiednie jego wyrastanie. Przesiewać warto też inne sypkie składniki, takie jak proszek do pieczenia, cukier puder czy kakao.

Mieszanie ciasta raz w jedną, raz w drugą stronę też nie gwarantuje udanego wypieku. Mogłoby się wydawać, że dla ciasta nie ma to znaczenia, a jednak jest inaczej. Mąka zawiera bowiem gluten, który pod wpływem płynnych składników tworzy włókna. Gdy będziemy zmieniać kierunek ucierania ciasta, włókna te ulegną rozerwaniu i nie stworzą odpowiedniej siatki zapewniającej ładne wyrośnięcie ciasta w czasie pieczenia.

A jeśli już chodzi o samo pieczenie ciasta, to tu największym błędem jest wstawianie blachy z ciastem do zimnego piekarnika. Niestety nie służy to ciastom. Zwłaszcza tym, które mają delikatną, piankową strukturę — nim ciasto osiągnie odpowiednią temperaturę, piana opadnie, a także tym zawierającym dużo tłuszczu — tłuszcz wytopi się z ciasta, a nie zostanie włączony w jego strukturę.

Inne istotne błędy przy pieczeniu ciast

Po dodaniu do ciasta piany z białek mieszaj całość bardzo delikatnie. Najlepiej przy użyciu łyżki lub szpatułki. Jeśli używasz miksera, to wyłącznie na najniższych obrotach, tak by nie zniszczyć delikatnej strukturę piany.

Ciast ucieranych nie należy zaś mieszać zbyt długo, a tylko do połączenia się składników. Lekko grudkowata struktura po upieczeniu ciasta daje mu większą puszystość niż doskonale połączone składniki.

Dodając do ciasta owoce, pamiętaj o kilku sprawach. Przede wszystkim nie przesadź z ich ilością, bo mogą się przyczynić do powstania zakalca. Podobnie jak nieosączenie owoców z wody. By owoce nie opadały na dno wypieku, przed dodaniem do ciasta najlepiej obtoczyć je w mące.

W naszym serwisie znajdziesz też informacje na temat tego, jak szybko zmiękczyć masło, a także, co dodać do ciasta zamiast oleju.

ciasto

ciasto

Źródło zdjęcia: canva/Alvydas Kucas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >