Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na chlebek wielkanocny
Monika Dec
Monika Dec 04.03.2021 01:00

Przepis na chlebek wielkanocny

pieczenie
Pixabay / FilipFilipovic

Co to jest chlebek wielkanocny?

Co to jest i w jaki sposób go zrobić? Poniżej zdradzamy Wam wszystkie sekrety tego niezwykłego przysmaku!

Niektórzy pieką jeden duży chleb, inni wolą kilka mniejszych, tak aby każdy domownik miał swój własny. Wypiek można udekorować różnymi ziarnami - od sezamu, po pestki dyni lub nasiona czarnuszki. W jaki sposób go wykonać?

Chlebek wielkanocny to wypiek, który szturmem podbił nasze stoły. Wręcz idealnie pasuje do pasztetów, ugotowanych jajek na twardo oraz sałatki jarzynowej (doskonały przepis na tę ostatnią znajdziecie tutaj).

Chlebek wielkanocny wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest to pyszny maślany wypiek, który doskonale zgrywa się ze smakiem świątecznych smakołyków. Można go również z powodzeniem włożyć do tradycyjnej święconki.

Prosty przepis na chlebek wielkanocny

Potrzebujesz:

  • 60 g drożdży

  • 8 jajek

  • 100 g masła

  • 170 g migdałów

  • 125 ml mleka

  • 1 łyżka skórki z cytryny

  • 500 g mąki

  • szczypta soli

  • 50 g cukru

  • 1 żółtko

  • dowolne ziarna np. sezam, czarnuszka

Sposób wykonania:

Do lekko podgrzanego mleka dodaj nieco mąki, drożdże i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W misce zmiksuj ze sobą resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę z cytryny.

W mące zrób wgłębienie, dodaj zaczyn, ciepłe masło oraz 3 jajka. Zagniataj ciasto przez 12 minut, a następnie przełóż je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.

Tagi: Przepis