

4 Marca 2021
Przepis na chlebek wielkanocny
Pieczenie jest nieodłączną częścią Wielkanocny. Chociaż z tym świętem kojarzą nam się tradycyjne baby, mazurki lub serniki, to coraz większą popularnością cieszy się także tzw. chlebek wielkanocny. Jest to pyszny maślany wypiek, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Podajemy przepis na ten wyjątkowy specjał. Być może na stałe zagości on w Twoim świątecznym menu.
Chlebek wielkanocny to wypiek, który szturmem podbił nasze stoły. Wręcz idealnie pasuje do pasztetów, ugotowanych jajek na twardo oraz sałatki jarzynowej (doskonały przepis na tę ostatnią znajdziecie tutaj).
Co to jest i w jaki sposób go zrobić? Poniżej zdradzamy Wam wszystkie sekrety tego niezwykłego przysmaku!
Co to jest chlebek wielkanocny?
Chlebek wielkanocny wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest to pyszny maślany wypiek, który doskonale zgrywa się ze smakiem świątecznych smakołyków. Można go również z powodzeniem włożyć do tradycyjnej święconki.
Niektórzy pieką jeden duży chleb, inni wolą kilka mniejszych, tak aby każdy domownik miał swój własny. Wypiek można udekorować różnymi ziarnami - od sezamu, po pestki dyni lub nasiona czarnuszki. W jaki sposób go wykonać?
Prosty przepis na chlebek wielkanocny
Potrzebujesz:
- 60 g drożdży
- 8 jajek
- 100 g masła
- 170 g migdałów
- 125 ml mleka
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- dowolne ziarna np. sezam, czarnuszka
Sposób wykonania:
Do lekko podgrzanego mleka dodaj nieco mąki, drożdże i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W misce zmiksuj ze sobą resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę z cytryny.
W mące zrób wgłębienie, dodaj zaczyn, ciepłe masło oraz 3 jajka. Zagniataj ciasto przez 12 minut, a następnie przełóż je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery równe części, i z każdej z nim uformuj wałek. Połącz je, zlepiając ich końcówki i zapleć warkocz. Wciśnij w ciasto ugotowane jajka. Gotowy wypiek przełóż do podłużnej foremki i ostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj ciasto żółtkiem z mlekiem i posyp ziarnami sezamu lub czarnuszki. Chlebek piecz około 140 minut w temperaturze 190 stopni C.
Szukasz innych pomysłów na wielkanocne wypieki? Polecamy między innymi przepis na tradycyjny mazurek kajmakowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych
- Niskie ceny w Biedronce - szczegóły najnowszej oferty sieci
- Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej
źródło: Moje Gotowanie
Następny artykuł