Przepis na chlebek wielkanocny
Co to jest chlebek wielkanocny?
Co to jest i w jaki sposób go zrobić? Poniżej zdradzamy Wam wszystkie sekrety tego niezwykłego przysmaku!
Niektórzy pieką jeden duży chleb, inni wolą kilka mniejszych, tak aby każdy domownik miał swój własny. Wypiek można udekorować różnymi ziarnami - od sezamu, po pestki dyni lub nasiona czarnuszki. W jaki sposób go wykonać?
Chlebek wielkanocny to wypiek, który szturmem podbił nasze stoły. Wręcz idealnie pasuje do pasztetów, ugotowanych jajek na twardo oraz sałatki jarzynowej (doskonały przepis na tę ostatnią znajdziecie tutaj).
Chlebek wielkanocny wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest to pyszny maślany wypiek, który doskonale zgrywa się ze smakiem świątecznych smakołyków. Można go również z powodzeniem włożyć do tradycyjnej święconki.
Prosty przepis na chlebek wielkanocny
Potrzebujesz:
60 g drożdży
8 jajek
100 g masła
170 g migdałów
125 ml mleka
1 łyżka skórki z cytryny
500 g mąki
szczypta soli
50 g cukru
1 żółtko
dowolne ziarna np. sezam, czarnuszka
Sposób wykonania:
Do lekko podgrzanego mleka dodaj nieco mąki, drożdże i cukier. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W misce zmiksuj ze sobą resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę z cytryny.
W mące zrób wgłębienie, dodaj zaczyn, ciepłe masło oraz 3 jajka. Zagniataj ciasto przez 12 minut, a następnie przełóż je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.