Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu
Szynka dla wielu osób jest obowiązkowym, wielkanocnym przysmakiem. Soczysty i pełen aromatu wyrób można przygotować w domu. Wystarczy upiec marynowane mięso z dodatkiem kopru włoskiego, ziela angielskiego, pora i cebuli. Smak będzie nieziemski.
Przepis na znakomitą szynkę wielkanocną
Przyrządzanie smakowitego mięsa nie musi być skomplikowane. Pół dnia marynowania w zaledwie 5 składnikach, nietuzinkowe dodatki i sprytne pieczenie sprawią, że uzyskamy znakomitą przystawkę, a może i mięso obiadowe.
Składniki:
- szynka wieprzowa o masie około 1,2 kg
- pół większego kopru włoskiego
- 1 mały por
- 2 drobne cebule
- 50 g smalcu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 250 ml wody
Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić szynkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis
Oliwę z oliwek łączymy z rozdrobnionym przy pomocy praski czosnkiem, zmielonym pieprzem, słodką papryką i solą. Powstałą pastą nacieramy oczyszczoną szynkę. Umieszczamy ją w misce i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na pół dnia.
Po tym czasie przenosimy ją do rękawa do pieczenia wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami, czyli porem, koprem włoskim i cebulami. Wrzucamy też ziele angielskie, kawałek smalcu oraz resztę marynaty z naczynia. Wlewamy wodę i zamykamy rękaw.
Szynkę pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem wyjmujemy ją z rękawa , by zrumienić wierzch. Po tym czasie wyrób owijamy folią aluminiową i odkładamy jeszcze na pół godziny — dzięki temu zabiegowi będzie naprawdę soczysty.
Jak podać szynkę wielkanocną?
Aromatyczne, domowe pieczyste będzie smaczne zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Serwować je można z pieczywem. Samo w sobie jest pełne smaku, więc sosy nie będą potrzebne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Oprócz szynki warto zrobić smakowitą pieczeń rzymską . Polecamy także jajka w sosie tatarskim .