Smakosze.pl Przepisy Pieczone młode ziemniaki jak z ogniska. Proste i przepyszne
canva/4kodiak

Pieczone młode ziemniaki jak z ogniska. Proste i przepyszne

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczone ziemniaki z ogniska są pyszne, chrupiące i ciężko odtworzyć ten smak. Jest jednak na to pewien sposób. Poznaj przepis na młode ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem soli i mąki pszenne, które smakują jak z ogniska. Są przepyszne i przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Kluczowe jest obtoczenie mokrych bulw w mące. Efekt powala na łopatki.

Smak ziemniaków z ogniska jest smakiem mojego dzieciństwa. Do tej pory uwielbiam chrupiące, młode ziemniaki, które dodatkowo delikatnie solę i kładę na nich piórko masła. Masełko, które rozpuszcza się na gorących warzywach doskonale wzmacnia ich smak.

Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem obiadowym i do dań z grilla. Przygotujesz z nich również pyszny, samodzielny posiłek. Wystarczy, że podasz je z masełkiem czosnkowo-ziołowym lub oprószysz rozmarynem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki.

Przepis na ziemniaki jak z ogniska jest przepisem podstawowym. W zależności od swoim preferencji smakowych, do mieszanki mąki i soli możesz dodać również zioła prowansalskie, paprykę słodką mieloną lub wędzoną paprykę. Każda wersja ziemniaków ma wyjątkowy smak.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ziemniaki- tu poznasz przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem i żółtym serem , są idealne na szybki i pożywny obiad.

Przepis na pieczone młode ziemniaki jak z ogniska

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 15 g soli

  • 50 g mąki pszennej

Jak zrobić pieczone młode ziemniaki jak z ogniska?

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale ich nie obieraj. Jeszcze mokre obtocz dokładnie w mieszance mąki i soli i przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz 50-60 minut i podaj same lub z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Młode ziemniaki w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: befitbestrong.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy