Smakosze.pl
Pierogi z ciasta francuskiego

Canva (Yana Gayvoronskaya)

Ekspresowe pierogi z ciasta francuskiego

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Jeśli uwielbiasz pierogi, a nie masz czasu na ich samodzielne przygotowywanie, ten przepis jest dla ciebie. To danie zrobisz w 30 minut, dzięki zastosowaniu ciasta francuskiego. Zachwyci cię nie tylko nietypowe ciasto, ale i oryginalny mięsno-warzywny farsz.

Pierogi są daniem, które wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Sporo minut poświęcamy choćby na przygotowanie idealnego, elastycznego ciasta. Dlatego, choć czasem mamy ochotę je zjeść, decydujemy się na danie, które robi się znacznie szybciej.

Okazuje się jednak, że pierogi też można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zamiast klasycznego ciasta, wybierzemy gotowe ciasto francuskie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakich produktów potrzeba do przygotowania ekspresowych pierogów?

Ekspresowe pierogi zrobisz już w 30 minut. Samo ich pieczenie zajmie Ci od 15 do 20 minut. Do ich przygotowania potrzebujesz następujących składników:

  • ciasto francuskie

  • 100 g szynki

  • cebula

  • pomidor

  • 100 g sera gouda

  • 2 łyżki śmietany

  • bazylia

  • jajko

  • pieprz

  • sól

  • chili

Ryba w panierce bez tłuszczu

Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pierogi z ciasta francuskiego w 30 minut?

Zacznij od wrzucenia do miski pokrojonych w kostkę składników: szynki, liści bazylii, cebuli i pomidora. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser żółty, a następnie dodaj śmietanę, białko oraz przyprawy i wszystko wymieszaj.

Z ciasta francuskiego wytnij kółka i nałóż łyżeczką wcześniej przygotowany farsz. Posklejaj końce jak na pierogi.

Tak przygotowane pierogi ułóż na posmarowaną olejem blachę i dodatkowo równomiernie na każdą sztukę nałóż na wierzch żółtko. Ciasto nakłój widelcem i piecz w temp. 170 st.C ok. 15-20 min.

Gdy pierogi będą ładnie przypieczone, wyjmij je z piekarnika. Możesz je spożywać również na zimno.

Pierogi z ciasta francuskiego z nietypowym farszem

Pierogi z ciasta francuskiego z nietypowym farszem

Canva (4kodiak, Getty Images Signature)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >