Smakosze.pl Przepisy Pikantna surówka z marchewki i chrzanu
canva/Beornbjorn

Pikantna surówka z marchewki i chrzanu

7 października 2021

Marchew znajduje wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy ją do zup, deserów czy kotletów mięsnych. Niedzielnym obiadom często towarzyszy w postaci surówki. Prezentujemy przepis marchewkową kompozycję, której smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Prezentowaliśmy już kilka pomysłów na przyrządzenie pysznej marchewki do obiadu. Proponowaliśmy ją zarówno w odsłonach na ostro — np. w tej recepturze na surówkę z dodatkiem czosnku — jak i na słodko z orientalnym twistem . Dodatek chrzanu i jabłka zmieni jednak wasze spojrzenie na to warzywo ponownie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z marchewki i chrzanu

Składniki:

  • 8 średnich marchewek

  • 1 spore jabłko

  • chrzan w ilości do smaku

  • kwaśna, gęsta śmietana

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy i obieramy , a następnie ścieramy ją na tarce małych oczkach. Jabłko obieramy i także ścieramy — tym razem na większych oczkach. to samo robimy z jabłkiem. Łączymy je z marchewką i doprawiamy chrzanem wymieszanym ze śmietaną .

Podajemy do dania obiadowego. Doskonale smakuje z ziemniaczanym purée oraz kotletem schabowym . Sprawdzi się też jako zdrowy dodatek do pieczonej ryby .

Wskazówki:

  • Chrzan i śmietanę dodajemy wedle uznania , sprawdzając ostrość w trakcie doprawiania surówki.

  • Jeżeli chcemy, aby nasza surówka była wegańska, zamiast śmietany sięgnijmy po jogurt sojowy. Dostarczymy sobie przy okazji solidną porcję białka.

  • Nie wyrzucajmy obierek z marchwi. Można je wykorzystać w kuchni. Ten artykuł zawiera kilka ciekawych pomysłów .

Pęk świeżej marchwi
Pęk świeżej marchwi

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy