Smakosze.pl
Obierki po marchewkach

canva/sinicak, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni obierki z marchewki?

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Podczas gotowania wiele warzyw i owoców musi zostać obranych przed wrzuceniem do zupy czy sałatki. Z uwagi na powrót mody na recykling, jak największej ilości żywności, wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierkami po marchewce. Wychodzą z nich pyszne chipsy, stanowią także doskonały dodatek do wywaru.

Obierki po warzywach generujemy praktycznie codziennie. Świeżo zrobiona surówka, gęsta zupa, czy gulasz nie mogą obejść się bez świeżych warzyw. Zanim je jednak do nich dodamy, często obieramy je ze skórki.

Na warzywach mogą bowiem pojawiać się niedoskonałości, odbarwienia czy plamki, a sama skórka ma nierzadko dość twardą i łykowatą strukturę, która przeszkadza w jedzeniu. Nie wyrzucaj jednak obranej skórki do śmietnika.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić z obierkami?

Po pierwsze po obraniu marchewek ze skórki, przenieś ją do plastikowej torebki, wyciągnij większość powietrza i wrzuć do zamrażalnika. Zamrożona skórka wytrzyma wiele dni w świeżości.

Bezpośrednio pod skórką skrywa się najwięcej wartości odżywczych, dlatego zawsze warto je jeść. W obierkach skumulowany jest również smak, więc wrzucając je do wrzącej zupy, nadaje się jej więcej aromatu.

Duszone schab w pomidorach suszonych

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Warzywne chipsy

Z praktycznie wszystkich obierek możesz sporządzić pyszne chipsy, które są również znacznie zdrowsze od sklepowego wariantu - ilość oleju jest bowiem znacznie ograniczona.

Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjaśniamy gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Czyste obierki należy na początku skropić olejem lub oliwą, posolić i posypać pieprzem. Teraz wystarczy jedynie wstawić je do pieca o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25 minut i gotowe.

Których obierek nie jeść?

Okazuje się, że nie wszystkie warzywa można jeść bez przeszkód. Mowa o nowalijkach, które hodowane są na wysyconych nawozami azotowymi gruntach.

W żołądku azotany zamieniają się w azotyny, które mogą być szkodliwe. Dlatego lepiej poczekać na starsze okazy - wtedy można zajadać się obierkami bez umiaru.

Obierki marchewki

Źródło: canva/Anthony SEJOURNE, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kukbuk.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >