Jak wykorzystać w kuchni obierki z marchewki?
Podczas gotowania wiele warzyw i owoców musi zostać obranych przed wrzuceniem do zupy czy sałatki. Z uwagi na powrót mody na recykling, jak największej ilości żywności, wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierkami po marchewce. Wychodzą z nich pyszne chipsy, stanowią także doskonały dodatek do wywaru.
Obierki po warzywach generujemy praktycznie codziennie. Świeżo zrobiona surówka, gęsta zupa, czy gulasz nie mogą obejść się bez świeżych warzyw. Zanim je jednak do nich dodamy, często obieramy je ze skórki.
Na warzywach mogą bowiem pojawiać się niedoskonałości, odbarwienia czy plamki, a sama skórka ma nierzadko dość twardą i łykowatą strukturę, która przeszkadza w jedzeniu. Nie wyrzucaj jednak obranej skórki do śmietnika.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić z obierkami?
Po pierwsze po obraniu marchewek ze skórki, przenieś ją do plastikowej torebki, wyciągnij większość powietrza i wrzuć do zamrażalnika. Zamrożona skórka wytrzyma wiele dni w świeżości.
Bezpośrednio pod skórką skrywa się najwięcej wartości odżywczych, dlatego zawsze warto je jeść. W obierkach skumulowany jest również smak, więc wrzucając je do wrzącej zupy, nadaje się jej więcej aromatu.
Warzywne chipsy
Z praktycznie wszystkich obierek możesz sporządzić pyszne chipsy, które są również znacznie zdrowsze od sklepowego wariantu - ilość oleju jest bowiem znacznie ograniczona.
Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjaśniamy gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Czyste obierki należy na początku skropić olejem lub oliwą, posolić i posypać pieprzem. Teraz wystarczy jedynie wstawić je do pieca o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25 minut i gotowe.
Których obierek nie jeść?
Okazuje się, że nie wszystkie warzywa można jeść bez przeszkód. Mowa o nowalijkach, które hodowane są na wysyconych nawozami azotowymi gruntach.
W żołądku azotany zamieniają się w azotyny, które mogą być szkodliwe. Dlatego lepiej poczekać na starsze okazy - wtedy można zajadać się obierkami bez umiaru.
Źródło: canva/Anthony SEJOURNE, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina
Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis
źródło: kukbuk.pl; newsy.gotujmy.pl