Pilny komunikat Sanepidu. GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował nowy komunikat dotyczący zagrożenia związanego ze spożyciem wybranych produktów. Tym razem w partii kiełbasy przekroczone zostały normy dotyczące zawartości związków aromatycznych. Produkt jest usuwany z rynku przez producenta.
Kontrola jakości kiełbasy wytwarzanej w zakładzie CHARUBA wykazała zbyt wysoką obecność niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych. W tej chwili producent nie tylko wycofuje wadliwy wyrób z obrotu, ale też wdraża działania naprawcze mające zapobiec wystąpieniu podobnej sytuacji w przyszłości.
Kiełbasa stanowi zagrożenie dla zdrowia
Podczas badania jednego z wyrobów mięsnych zakładu CHARUBA ze Szczurowa wykryto nieprawidłowości. Ich konsekwencją jest konieczność wycofania partii kiełbasy wiejskiej pieczonej z obrotu.
Jak czytamy w komunikacie:
„W próbkach produktu [...] stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych".
Ogłoszenie Sanepidu dotyczy produktu o poniższych parametrach:
Produkt: Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent: Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Proces wycofywania nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku. Zaleceniem dla nabywców kiełbasy jest powstrzymanie się od konsumpcji wyrobu.
Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na domową białą kiełbasę, a także niezawodny przepis na babkę ziemniaczaną z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/eelnosiva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: gov