Placki z batatów
Placki z batatów
Placki z batatów są słodsze od ziemniaczanych i wyjątkowo delikatne.Doprawione czosnkiem, cebulką i szczypiorkiem smakują świetnie!
Bataty. Dlaczego warto wzbogacić o nie naszą dietę?
Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej, a do Europy zawitały już w czasach kolumbijskich.
W odróżnieniu od ziemniaków, bataty posiadają niski indeks glikemiczny oraz mało skrobi.Z tego też powodu szczególnie zalecane są osobom będącym na diecie.Ponadto bataty bogate są w beta-karotenu oraz witaminę B6, które wzmacniają układ odpornościowy oraz usprawniają pracę układu nerwowego i krwionośnego.
Przepis na placki z batatów
Do przygotowania placków potrzebujesz:4 większe bataty,czerwona cebula,ząbek czosnku,3 łyżki mąki pszennej,2 jajka,posiekany szczypiorek,sól, pieprz,szczypta oregano,olej do smażenia
Bataty obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miskiPosiekaj czosnek i cebulę i dodaj do batatów. Następnie dopraw solą, pieprzem, oregano i odstaw na pół godziny.Odcedź nadmiar wody.Dodaj jajka, mąkę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po dużej łyżce masy i smaż z dwóch stron do uzyskania ładnego, złocistego koloru.
Placki podawaj z odrobiną śmietany i ulubionymi warzywami.
Smacznego!