Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki z batatów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.04.2021 02:00

Placki z batatów

Placki z batatów
pixabay.com

Placki z batatów

Placki z batatów są słodsze od ziemniaczanych i wyjątkowo delikatne.Doprawione czosnkiem, cebulką i szczypiorkiem smakują świetnie!

Bataty. Dlaczego warto wzbogacić o nie naszą dietę?

Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej, a do Europy zawitały już w czasach kolumbijskich.

W odróżnieniu od ziemniaków, bataty posiadają niski indeks glikemiczny oraz mało skrobi.Z tego też powodu szczególnie zalecane są osobom będącym na diecie.Ponadto bataty bogate są w beta-karotenu oraz witaminę B6, które wzmacniają układ odpornościowy oraz usprawniają pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Przepis na placki z batatów

Do przygotowania placków potrzebujesz:4 większe bataty,czerwona cebula,ząbek czosnku,3 łyżki mąki pszennej,2 jajka,posiekany szczypiorek,sól, pieprz,szczypta oregano,olej do smażenia

Bataty obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miskiPosiekaj czosnek i cebulę i dodaj do batatów. Następnie dopraw solą, pieprzem, oregano i odstaw na pół godziny.Odcedź nadmiar wody.Dodaj jajka, mąkę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po dużej łyżce masy i smaż z dwóch stron do uzyskania ładnego, złocistego koloru.

Placki podawaj z odrobiną śmietany i ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Tagi: