Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane premium z bogactwem dodatków
Screen wideo z kanału Maangchi na YouTube

Placki ziemniaczane premium z bogactwem dodatków

24 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, lecz jedzenie ich zbyt często może wywołać uczucie znużenia. Z tego powodu prezentujemy placki, które zachwycają smakiem oraz kolorami. W ich wnętrzu znajduje się mnóstwo warzyw, co pozwala stworzyć wspaniałą kompozycję.

Mnogość warzyw w poniższych plackach ziemniaczanych sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto przy okazji pamiętać, że nie ma konieczności ograniczania się do podanych składników - dodatek grzybów, mięsa lub innych warzyw nada plackom jeszcze lepszego smaku.

Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste, konieczne jest jedynie odrobinę więcej pracy podczas krojenia i tarcia produktów. Kolejną zaletą jest użycie drożdży - dzięki nim danie jest bardziej puszyste i ma charakterystyczny smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z warzywami

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 3,5 szklanki mąki

  • zielona papryka

  • czerwona papryka

  • cebula

  • pomidor

  • natka pietruszki

  • szczypior

  • szklanka twarogu

  • 4 starte ziemniaki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka suchych drożdży

  • olej do smażenia

  • kwaśna śmietana

Wbij jajko do dużej miski i wymieszaj je z solą, cukrem oraz drożdżami. Odstaw je na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do nich mleko, wodę, wsyp mąkę i miksuj, aż całość dokładnie się połączy.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia, a w międzyczasie pokrój paprykę, pomidora, cebulę, natkę oraz szczypior w mniejsze kawałki i wrzuć je do ciasta. Zetrzyj ziemniaki na tarce i wrzuć je razem z twarogiem do ciasta.

Wymieszaj je i odstaw na kolejne 10 minut. Rozgrzej patelnie, wylej na nią odrobinę tłuszczu i smaż na nim porcje ciasta. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Warzywny placek
undefined

Źródło: Screen wideo z kanału Maangchi na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy