Smakosze.pl Przepisy Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące
Canva / Tanya145

Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące

1 września 2022

Placki ziemniaczane z kalafiorem to niebanalna odsłona dobrze znanego wszystkim dania. Są proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie. Placki ziemniaczane z kalafiorem możesz podawać jako samodzielne danie, z ulubionymi sosami, a nawet jako dodatek do obiadu.

Placki ziemniaczane z kalafiorem, to danie wyjątkowo aromatyczne. Poza samym kalafiorem mają w sobie czosnek, cebulę oraz szczypiorek, tak bardzo lubiane w polskiej kuchni. Kasza manna to z kolei dodatek, dzięki któremu nasze placki wyjdą niezwykle chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane z kalafiorem

Składniki:

  • ok. 1 kg obranych ziemniaków (10 średnich sztuk)

  • 1/2 kalafiora

  • 2 średnie jajka

  • ok. 3 łyżek mąki pszennej

  • 2-3 łyżki kaszy manny

  • pęczek szczypiorku

  • mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz- ok. 1 płaskiej łyżeczki każdej przyprawy

  • olej do smażenia

Przepyszne placki ziemniaczane z kalafiorem krok po kroku

Przygotowania zacznij od przygotowania kalafiora. Odetnij różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie. Wodę szybko doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj kalafiora do miękkości, odcedź na durszlaku i posiekaj na drobne kawałeczki . Placki ziemniaczane z kalafiorem nie lubią nadmiaru wody, dlatego po ugotowaniu, osusz warzywo na suchej patelni.

Ziemniaki zetrzyj na tarce lub za pomocą malaksera. Jeśli chcesz, aby Twoje placki ziemniaczane z kalafiorem były bardziej gładkie i spoiste, użyj najmniejszych oczek. Grubiej starte warzywo doda więcej tekstury w daniu. Starte ziemniaki również odsącz z nadmiaru wody, np. za pomocą czystej ściereczki.

Posiekaj cebulę i szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie połącz wszystkie składniki na placki ziemniaczane z kalafiorem i dokładnie wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj łyżką kolejne porcje ciasta. Kiedy placki zrobią się rumiane z jednej strony, przewracaj je na drugą. Placki ziemniaczane z kalafiorem powinny smażyć się ok 2-3 minuty na stronę . Jeśli rumienią się zbyt szybko lub zbyt wolno - wyreguluj moc palnika.

Usmażone placki ziemniaczane z kalafiorem odkładaj z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączysz je z nadmiaru tłuszczu przed podaniem, dzięki czemu będą smaczniejsze.

Placki ziemniaczane z kalafiorem są najlepsze świeżo po usmażeniu. Możesz jeść je same, podać np. z sosem jogurtowym lub z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. Godny polecenia jest także przepis na puszyste smakołyki . Jakiś czas temu prezentowaliśmy sztuczkę na chrupiące placki ziemniaczane .

Canva / vm2002
Canva / vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy