Smakosze.pl
Jak wybrać ser?

canva/sergeyryzhov

Po czym rozpoznać dobry ser?

7 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż z nas nie lubi dodać sera do dania obiadowego czy kanapki? Jak jednak wybrać ten najlepszy? Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę. Istotne są nawet niuanse w nazewnictwie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wybrać dobry ser?

Warto przede wszystkim zapoznać się ze składem opisanym na etykiecie produktu. Zwracajmy uwagę na długość listy składników — jeśli nie znajdziemy nic poza mlekiem, podpuszczką, bakteriami kwasu mlekowego i solą, jest dobrze. To oznacza, że w opakowaniu rzeczywiście znajduje się ser.

Nie bez znaczenia będzie też nazwa produktu. Jeśli brak w niej słowa „ser”, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z produktem seropodobnym. Podobnie, jeśli produkt ma długą datę przydatności do spożycia. Najprawdopodobniej zawiera on szereg konserwantów i lepiej zrezygnować z takiego zakupu.

Co może być zaskakujące to fakt, że spora część „serów” zawiera tłuszcze roślinne oraz przeróżne substancje zagęszczające. Wystrzegać się więc warto produktów, które w swoim składzie mają białka mleka, mleko w proszku czy skrobię modyfikowana. Nie sięgajmy też po produkty zawierające emulgatory, które mają poprawić ich strukturę.

Przepyszne kotlety schabowe

Kotlety schabowe w majonezowo-musztardowej odsłonie

CZYTAJ DALEJ

Z samej etykiety dowiadujemy się, jak widać, bardzo dużo. Co jednak zrobić, jeśli zdecydujemy się nabyć ser na wagę? Wtedy o jego skład zapytajmy sprzedawcę — ma on obowiązek udostępnić etykietę opakowania zbiorczego.

Ocena wizualna produktu też nam nieco pomoże. Dobry ser żółty na przykład nie powinien się kruszyć, a jego plastry – sklejać. Wskaźnikiem jakości dla tych serów będzie też wygląd i rozmieszczenie dziur. W tych twardych będą one owalne lub podłużne, rozmieszczone regularnie i niezbyt gęsto. Miękkie mogą posiadać jedynie pojedyncze oczka.

Więcej ciekawostek na temat serów znajdziecie na naszej stronie. Tu przeczytacie o tym, jak dużo sera możemy jeść, by było to nadal dla nas bezpieczne. Zerknijcie też koniecznie na materiał dotyczący ścinania pleśni z sera.

Sery na desce

Sery na desce

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Cukinie w koszu

Produkty

Czy można jeść cukinię na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie w Polsce rosną trufle?

Czytaj więcej >
Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >