Ryby i ich wpływ na zdrowie
pixabay/pompi

Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?

Roby niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Na ich bazie można przygotować rozmaite specjały. Okazuje się, że niektóre gatunki ryb mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Jednak część z nich wypada o wiele lepiej.

Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.

Jakie plusy ma rybie mięso?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na fantastyczne roladki z łososiem. Powszechnie uważa się, że mięso ryby jest bogate w cenne składniki odżywcze. Możemy w nim znaleźć wiele witamin i minerałów.

Rybie mięso dostarcza między innymi witamin A, B, D i E. Wpływają one na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. Ryby zawierają także kwasy Omega-3. Wzmacniają one odporność i pozwalają na właściwe funkcjonowanie organizmu.

Których ryb lepiej nie jadać?

Niektóre ryby oprócz wyżej wymienionych składników zawierają substancje uznawane za szkodliwe. Zalicza się do nich między innymi rtęć, ołów i kadm. Dotyczy to głównie ryb, które żyją w zanieczyszczonych wodach. Lepiej unikać następujących gatunków:

W jaki sposób sprawdzić czy jajko jest świeże?W jaki sposób sprawdzić czy jajko jest świeże?Czytaj dalej
  • tuńczyk
  • panga
  • tilapia
  • ryba maślana
  • rekin
  • makrela królewska
  • miecznik

Wymienione powyżej gatunki zostały określone przez NIZP-PZH, jako niezalecane do spożycia. Właśnie w nich możemy natknąć się na potencjalnie szkodliwe substancje. Na szczęście w sklepach możemy natknąć się na ryby, które nie wzbudzają większych obaw.

Ryby i ich sekrety

(Canva.com / 5PH)

Ryby godne polecenia

Niektóre ryby wyróżniają się na tle innych. Ich mięso nie stwarza zagrożenia i warto dodać je do swojego jadłospisu. Część gatunków dostaniemy za niewielkie pieniądze, w związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgać po nie częściej. O jakich rybach mowa?

  • pstrąg
  • dorsz
  • łosoś
  • mintaj
  • sola
  • szprot
  • makrela atlantycka

Oprócz wyżej wspomnianych ryb warto również zwrócić uwagę na gatunki, które określone są mianem dopuszczalnych do spożycia. Wśród nich znajduje się karp, halibut i okoń. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ich mięsa. Mrożone ryby można rozmrozić w 5 minut. Wystarczy skorzystać z prostej sztuczki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Portal Morski; TVN Zdrowie; Zdrowa Krowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł