Smakosze.pl
Ryby i ich wpływ na zdrowie

pixabay/pompi

Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?

26 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Roby niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Na ich bazie można przygotować rozmaite specjały. Okazuje się, że niektóre gatunki ryb mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Jednak część z nich wypada o wiele lepiej.

Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.

Jakie plusy ma rybie mięso?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na fantastyczne roladki z łososiem. Powszechnie uważa się, że mięso ryby jest bogate w cenne składniki odżywcze. Możemy w nim znaleźć wiele witamin i minerałów.

Rybie mięso dostarcza między innymi witamin A, B, D i E. Wpływają one na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. Ryby zawierają także kwasy Omega-3. Wzmacniają one odporność i pozwalają na właściwe funkcjonowanie organizmu.

Których ryb lepiej nie jadać?

Niektóre ryby oprócz wyżej wymienionych składników zawierają substancje uznawane za szkodliwe. Zalicza się do nich między innymi rtęć, ołów i kadm. Dotyczy to głównie ryb, które żyją w zanieczyszczonych wodach. Lepiej unikać następujących gatunków:

  • tuńczyk

  • panga

  • tilapia

  • ryba maślana

  • rekin

  • makrela królewska

  • miecznik

Wymienione powyżej gatunki zostały określone przez NIZP-PZH, jako niezalecane do spożycia. Właśnie w nich możemy natknąć się na potencjalnie szkodliwe substancje. Na szczęście w sklepach możemy natknąć się na ryby, które nie wzbudzają większych obaw.

(Canva.com / 5PH)

Ryby godne polecenia

Niektóre ryby wyróżniają się na tle innych. Ich mięso nie stwarza zagrożenia i warto dodać je do swojego jadłospisu. Część gatunków dostaniemy za niewielkie pieniądze, w związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgać po nie częściej. O jakich rybach mowa?

  • pstrąg

  • dorsz

  • łosoś

  • mintaj

  • sola

  • szprot

  • makrela atlantycka

Oprócz wyżej wspomnianych ryb warto również zwrócić uwagę na gatunki, które określone są mianem dopuszczalnych do spożycia. Wśród nich znajduje się karp, halibut i okoń. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ich mięsa. Mrożone ryby można rozmrozić w 5 minut. Wystarczy skorzystać z prostej sztuczki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Portal Morski; TVN Zdrowie; Zdrowa Krowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grzyby

Produkty

Skażone grzyby w Niemczech

Czytaj więcej >

Produkty

Nowy pomysł inicjatora zakazu handlu w niedzielę

Czytaj więcej >
śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >