Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 26.03.2021 01:00

Po jakie gatunki ryb warto sięgać, a jakie nie?

Ryby i ich wpływ na zdrowie
pixabay/pompi

Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.

Jakie plusy ma rybie mięso?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na fantastyczne roladki z łososiem. Powszechnie uważa się, że mięso ryby jest bogate w cenne składniki odżywcze. Możemy w nim znaleźć wiele witamin i minerałów.

Rybie mięso dostarcza między innymi witamin A, B, D i E. Wpływają one na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. Ryby zawierają także kwasy Omega-3. Wzmacniają one odporność i pozwalają na właściwe funkcjonowanie organizmu.

Których ryb lepiej nie jadać?

Niektóre ryby oprócz wyżej wymienionych składników zawierają substancje uznawane za szkodliwe. Zalicza się do nich między innymi rtęć, ołów i kadm. Dotyczy to głównie ryb, które żyją w zanieczyszczonych wodach. Lepiej unikać następujących gatunków:

  • tuńczyk

  • panga

  • tilapia

  • ryba maślana

  • rekin

  • makrela królewska

  • miecznik

Wymienione powyżej gatunki zostały określone przez NIZP-PZH, jako niezalecane do spożycia. Właśnie w nich możemy natknąć się na potencjalnie szkodliwe substancje. Na szczęście w sklepach możemy natknąć się na ryby, które nie wzbudzają większych obaw.

(Canva.com / 5PH)

Ryby godne polecenia

Niektóre ryby wyróżniają się na tle innych. Ich mięso nie stwarza zagrożenia i warto dodać je do swojego jadłospisu. Część gatunków dostaniemy za niewielkie pieniądze, w związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgać po nie częściej. O jakich rybach mowa?

  • pstrąg

  • dorsz

  • łosoś

  • mintaj

  • sola

  • szprot

  • makrela atlantycka

Oprócz wyżej wspomnianych ryb warto również zwrócić uwagę na gatunki, które określone są mianem dopuszczalnych do spożycia. Wśród nich znajduje się karp, halibut i okoń. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ich mięsa. Mrożone ryby można rozmrozić w 5 minut. Wystarczy skorzystać z prostej sztuczki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Portal Morski; TVN Zdrowie; Zdrowa Krowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba