Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Po ten tłusty produkt warto sięgać jak najczęściej. Dietetyk wskazał jego liczne zalety

Po ten tłusty produkt warto sięgać jak najczęściej. Dietetyk wskazał jego liczne zalety

Dietetyk wskazał zdrowy tłuszcz
canva/bit245; Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Tłuszcz wielu osobom nie kojarzy się dobrze. Dietetyk zwraca jednak uwagę, że jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wskazuje cenne produkty, które dostarczają znaczne ilości tego składnika. Wśród zdrowych wyborów pojawia się m.in. nieodtłuszczone kakao. Ma ono wiele zastosowań i zalet. 
 

Warto sięgać po tłuszcz

Przyjęło się uważać, że tłuszcz nie jest dla nas korzystny. Wiele osób uważa, że to właśnie on przyczynia się do przybierania na wadze. Tymczasem choć niektóre tłuszcze zwierzęce rzeczywiście mają negatywny wpływ na nasze zdrowie — m.in. sprzyjając rozwojowi chorób układu krążenia — są takie grupy tłuszczy, które są dla nas korzystne.

Dietetyk Bartek Kulczyński w edukacyjnym wideo zaprezentował produkty, które, mimo iż zawierają tłuszcz, nie powinny znikać z naszej diety. Wymienił kilka rodzajów olejów roślinnych, cenne gatunki ryb, jaja, awokado oraz kakao.

Obecność tego ostatniego może być zaskakująca. Kojarzone jest ono bowiem przede wszystkim z czekoladą i słodyczami, a więc wyrobami, które zwykle szybko wypadają z naszego jadłospisu.

Stosował 1 prostą zasadę i schudł w oczach. Czesław Michniewicz zmienił się nie do poznania

Dietetyk wymienia zalety kakao

Najpowszechniej znaną chyba korzyścią płynącą ze spożycia kakao jest dostarczanie organizmowi znacznej ilości magnezu. W ziarnach kakaowca znajdziemy jednak również znaczne ilości potasu i fosforu. Nie bez znaczenia jest też obecność polifenoli, których w surowym ziarnie potrafi być nawet 15-krotnie więcej niż w czarnych jagodach.

Jak wspomina Kulczyński, regularne sięganie po ten produkt może przyczynić się do redukcji ciśnienia krwi — a więc zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca czy zawału mięśnia sercowego — poprawy pracy mózgu, a także obniżenia poziomu glukozy. Kakao działa też przeciwzapalnie i wspiera układ nerwowy.

Jak skorzystać z zalet kakao?

Najprościej jest włączyć je do swoich posiłków w postaci proszku dodanego np. do owsianki czy serka naturalnego, którym wypełnimy naleśniki. Można też pokusić się o regularną konsumpcję niewielkich ilości gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Warto wypróbować zdrowe brownie z dużą ilością białka, które z powodzeniem zastąpi mniej zdrowe przekąski. Bardzo dobrym pomysłem będzie też zrobienie powideł z czekoladą, które sprawdzą się już nawet jako dodatek do pieczywa pełnoziarnistego.

Zdrowy tłuszcz zdaniem dietetyka.png
canva/oleksandranaumenko

Źródło: YT/Dr Bartek Kulczyński; fit.poradnikzdrowie