Smakosze.pl

YT/jockerfarm

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków

24 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszukiwanie grzybów czasem sprawia trudność. Doświadczeni zbieracze znają jednak sposoby, by wrócić z wyprawy z pełnym koszykiem. Rada dotycząca znajdowania prawdziwków jest bardzo zaskakująca. 

Cenne rady dotyczące zbierania grzybów

Wiemy już, że szukanie grzybów po deszczu częściej jest owocne oraz że w przypadku wątpliwości co do jadalności okazu, lepiej pozostawić go w lesie. Rada dotycząca borowików, czyli najbardziej aromatycznych grzybów, także się przyda.

Grzybiarze z doświadczeniem podpowiadają jednak, żeby podczas spaceru po lesie patrzeć w górę. Co dokładnie mają na myśli? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Możesz zebrać tyle grzybów.jpg
canva/MarekPhoto's Images
szybki obiad

Kroję i zapiekam przez 25 minut. Danie jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ

Patrz w górę, a znajdziesz borowiki

Spojrzenie w górę nie jest oczywiste, gdy grzybów spodziewamy się na ziemi — nierzadko nawet w gęstych trawach czy zaroślach. Ma jednak sporo sensu, jeśli weźmiemy pod uwagę najczęstsze miejsce występowania prawdziwków.

Grzyby te bowiem preferują wzrost w okolicy starych, dużych drzew w dobrej kondycji. Najczęściej są to gatunki takie jak dąb, świerk, sosna lub buk. Łatwiej je odnaleźć, gdy spojrzymy nieco wyżej niż na poziom gruntu.

Grzyby czasem rosną specyficznie

Borowiki nie tylko upodobały sobie wzrost w interakcji z podziemnymi częściami drzew, ale też preferują wzrost w skupiskach. Najczęściej gromadzą się tam, gdzie dochodzi najwięcej światła, a ich ugrupowania stanowią nierzadko dość spore wyspy.

Jeśli więc szukacie borowików do zasuszenia na wyborny bigos albo przygotowania smakowitej zupy czy aromatycznego sosu , uważnie oceńcie drzewa znajdujące się w lesie, po którym spacerujecie. To na pewno się opłaci.

Borowiki to grzyby rosnące w skupiskach.jpg
canva/RenataKa
zdrowa zupa

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła

CZYTAJ DALEJ
makaron na obiad

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >