Smakosze.pl Przepisy Pokrój i dorzuć do poszatkowanej kapusty. Tak wiosennej surówki jeszcze nie jadłeś
canva/erikreis

Pokrój i dorzuć do poszatkowanej kapusty. Tak wiosennej surówki jeszcze nie jadłeś

21 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka i pomidorów jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest bardzo uniwersalna - pasuje do mięs, ryb i dań z warzyw. Doprawiona świeżym koperkiem i oliwą z oliwek jest lekka, zdrowa i pełna smaku.

Surówka z młodej kapusty w sam raz do obiadu

Surówka jest absolutnie niezbędnym dodatkiem do obiadu. Zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do smacznych, soczystych warzyw. Najlepszą surówkę przygotujesz z młodej, białej kapusty i kilku podstawowych składników.

Surówka z kapusty będzie pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Podasz ją z każdym rodzajem mięsa, warzywami czy rybami. Doskonale podkreśli smak całego dania, jest lekka, aromatyczna i zdrowa.

Zapomnij o doprawianiu surówek majonezem i śmietaną. Do wiosennej surówki dodaj wyłącznie świeży koperek i oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka z kapusty, ogórka zielonego i pomidorów nie ma sobie równych.

Wlej sok z cytryny do gorącego mleka. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Lekka surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • duży ogórek zielony
  • 2 słodkie pomidory
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Jak zrobić surówkę z kapusty, ogórków i pomidorów?

Kapustę poszatkuj, ogórka pokrój w cienkie plasterki. Składniki przełóż do jednej miski, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Surówkę dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Dodaj olej lub oliwę i ponownie wymieszaj. Surówkę podaj do obiadu.

Z kapusty przygotujesz również wyśmienite kotlety . Będą jeszcze smaczniejsze niż zwykłe kotlety z wieprzowiny. Do obiadu doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskie j i aromatycznego sosu na bazie musztardy.

surówka z kapusty.jpg
canva/Lesyy
To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy