Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej sok z cytryny do gorącego mleka. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2023 14:27

Wlej sok z cytryny do gorącego mleka. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

domowy ser z mleka i soku z cytryny
Screeny z filmu pochodzą z kanału Einfaches Rezept na YouTube

Masz w domu mleko i cytrynę? Zrobisz z nich rewelacyjną przekąskę i dodatek do pieczywa. Dodaj również czarne oliwki, a domowy ser będzie totalnym hitem w Twojej kuchni. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

Domowy ser będzie gotowy po 2 godzinach. Zachwyci smakiem każdego

Sklepowe półki uginają się od ilości produktów mlecznych, w tym serów i twarogów. Mało kto wie jednak, że ser możemy przygotować w domu w podobny sposób, jak to robiły nasze babcie. Dawniej ser robiono z zsiadłego mleka.

Teraz będziemy potrzebować zwykłego, świeżego mleka i soku z cytryny. Podczas podgrzewania tych produktów otrzymamy zsiadłe mleko i oddzielającą się serwatkę. Masę serową musimy dokładnie odcisnąć i połączyć z oliwkami.

Domowy ser będzie gotowy po 2 godzinach chłodzenia. Lepszego nie kupisz w żadnym sklepie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Einfaches Rezept na YouTube.

To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe

Przepis na biały ser z oliwkami. Przysmak będzie gotowy błyskawicznie

Składniki:

  • 1 l mleka pasteryzowanego (nie UHT)
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • oliwki bez pestek

Jak zrobić domowy ser? Nie ma lepszej przekąski

Mleko wlej do garnka, wsyp sól i zagotuj. Następnie zmniejsz płomień na najmniejszy i wlej sok z cytryny. Gotuj, aż mleko się zsiądzie i zacznie wyraźnie oddzielać od serwatki. Gdy masa będzie gęsta, przełóż ją na niewielkie sito wyłożone czystą, materiałową ściereczką lub gazą. 

Dociskaj, aż uformujesz ser i pozbędziesz się nadmiaru wody. Następnie wyłóż część masy. W środek poukładaj pokrojone oliwki i przykryj serem. Całość przykryj gazą lub ściereczką. 

Górę musisz dociążyć np. słoikiem wypełnionym wodą. Całość wstaw do lodówki razem z miseczką, w której będzie zbierała się woda. Po 2 godzinach otrzymasz smaczny, domowy ser.

Anna Lewandowska pokazała, jak robi mleko owsiane. Przepyszny i zdrowy napój zrobisz za grosze. Dowiedz się również, jak przygotować domowy jogurt. Nie ma zdrowszego dodatku do płatków i owoców na śniadanie.

ser.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału  Einfaches Rezept na YouTube