Włóż kapustę do worka i wlej coca -colę. Nic nie zaskoczy Cię tak jak ten patent
Kapusta daje nam wiele możliwości w kuchni. Jednak, co się stanie, gdy włożymy kapustę do worka i zalejemy coca- colą? Warto to sprawdzić, bo wkrótce będziemy się cieszyć smakiem pysznego dania.
Kapusta i coca- cola, czyli patent dla każdego
Z kapusty zwykle robimy gołąbki i bigos. Teraz warto wypróbować patent z kapustą w roli głównej. Wystarczy włożyć kapustę do worka, zalać coca- colą, a potem gorącą wodą. W ten sposób w prosty i szybki sposób sparzymy kapustę i oddzielimy liście.
Do tego smaczny farsz z mięsa mielonego, ryżu i warzyw. W ten właśnie sposób przyrządzimy znakomite mini gołąbki. Zapiekane z serem żółtym smakują, że palce lizać i ciekawie prezentują się na stole. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniuJak przygotować mini gołąbki zapiekane z serem?
Składniki:
- 1 kapusta
- coca-cola
- 1 ½ litra gorącej wody
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 400 g mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 50 g pasty pomidorowej
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie mini gołąbków zaczniemy od nacięcia główki kapusty na krzyż. Wkładamy ją do worka, wlewamy coca-colę i na chwilę odstawiamy. Potem kapustę zalewamy gorącą wodą i znów odstawiamy, tym razem na 20 minut.
Posiekaną cebulę przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pokrojone pieczarki, startą marchewkę, mięso mielone i przyprawy. Smażymy, a pod koniec dokładamy ryż i pastę pomidorową. Gotowy farsz zostawiamy do ostudzenia.
Mini gołąbki, czyli pysznie i efektownie
Teraz wracamy do kapusty. Dzięki zalaniu jej coca- colą i gorącą wodą w łatwy sposób oddzielmy liście. Nakładamy na każdy liść farsz i zwijamy. Mini gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je szklanką wody i posypujemy startym serem żółtym.
Mini gołąbki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Mini gołąbki są pyszne, wyraziste w smaku, a z dodatkiem roztopionego sera nie mają sobie równych. Pisaliśmy, jak upiec ciasto Sułtan na Nowy Rok. Radziliśmy, co zrobić, by pieczywo zachowało świeżość.