Polacy nie zawsze wiedzą jak długo wyrabiać kotlety mielone. Dlatego wychodzą twarde i niesmaczne
Kotlety mielone teoretycznie są prostym daniem. W praktyce jednak często wychodzą twarde, zbite i niesmaczne. Niekiedy są mało doprawione lub nie mają chrupiącej skórki. Zastosuj poniższe wskazówki, żeby zrobić idealne mielone. Sekret tkwi w 15 minutowym wyrabianiu masy i odpowiednich składnikach.
Sekretem najlepszych mielonych jest mięso i odpowiedni czas wyrabiania
Do kotletów mielonych zawsze wybieraj kawałek karkówki, szynki lub łopatki wieprzowej. Mięso ma tłuszcz i przerosty, dzięki którym kotlety po usmażeniu nie będą suche. Tłuszcz jest również nośnikiem smaku. Zrezygnuj z mięsa mielonego garmażeryjnego. Wieprzowinę zmiel samodzielnie.
Na początku do zmielonego mięsa wlej odrobinę lodowatej wody i wyrabiaj przez kilka minut. Po dodaniu pozostałych składników, masę ponownie wyrabiaj powoli i bardzo starannie. Dzięki temu zabiegowi kotlety mielone będą niezwykle delikatne, soczyste i pulchne.
Jak doprawić masę kotlety mielone? Koniecznie dodaj cebulę i czosnek przesmażone na maśle. Kluczowy jest również suszony majeranek i musztarda. Gotową masę odstaw na 30 minut i dopiero później wyrabiaj kotlety. Obiad wyjdzie perfekcyjnie.
Bardzo ważne jest również smażenie. Kotlety mielone smaż partiami na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Jeśli kotlety będą się stykać na patelni, zaczną się dusić, a wtedy skórka nie będzie chrupiąca. Kotlety smażone na chłodnym oleju stracą smak i będą bardzo tłuste.
Przepis na najlepsze kotlety mielone
Składniki:
- 500 g łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
- czerstwa kajzerka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- łyżka lodowatej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- łyżka masła
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić soczyste mielone? Wychodzą idealnie za każdym razem
Mięso oczyść i zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Następnie wlej łyżkę lodowatej wody i wyrabiaj ręcznie przez 5 minut, odstaw. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Cebulę razem z czosnkiem również przepuść przez maszynkę do mięsa.
Kajzerkę pokrusz i zalej mlekiem. Gdy zmięknie, odciśnij ją i przełóż do miski z mięsem. Dodaj również cebulę z czosnkiem. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek. Dodaj musztardę i całość wyrabiaj przez 10 minut.
Gdy masa będzie pulchna, a składniki dobrze się połączą, odstaw miskę na 30 minut. Po tym czasie wyrabiaj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy kapustę z kminkiem i domową mizerię , smacznego.