Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polewa czekoladowa z żelatyną
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.11.2021 01:00

Polewa czekoladowa z żelatyną

Polewa czekoladowa z żelatyną
canva/pixelshot

Polewa czekoladowa z żelatyną jest doskonałą polewą do ciast, takich jak sernik, ciasta biszkoptowe z kremem, muffinki. Dobrze zastyga na powierzchni i jest bardzo plastyczna, dzięki czemu nie łamie się i nie kruszy. Poznaj przepis na wyśmienitą polewę czekoladową z żelatyną.

Polewa czekoladowa z żelatyną to stary i sprawdzony sposób na doskonałą, plastyczną polewę. Polewa jest maślana, mocno czekoladowa z wyczuwalną, śmietanową nutą. Przygotuj delikatne ciasto z jabłkami i budyniem i polej je czekoladą. Ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia.

Polewa czekoladowa z żelatyną wymaga odpowiedniego przygotowania. Żelatynę rozpuść w gorącej, ale niewrzącej wodzie, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Masa z margaryny, kakao i cukru musi być schłodzona przed dodaniem śmietany, inaczej polewa może się zważyć.

Przepis na polewę czekoladową z żelatyną

Składniki:

  • 4 łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki wody

  • łyżka żelatyny

  • 120 g margaryny

  • 5 łyżek śmietany 18%

Jak przygotować polewę czekoladową z żelatyną?

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała, następnie wlej 2 łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj, żeby się rozpuściła.

W małym garnku rozpuść margarynę, cukier, kakao, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Śmietanę dodawaj stopniowo po łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając. Polewa jest gotowa do polania ciasta.