Polewa czekoladowa z żelatyną
Polewa czekoladowa z żelatyną jest doskonałą polewą do ciast, takich jak sernik, ciasta biszkoptowe z kremem, muffinki. Dobrze zastyga na powierzchni i jest bardzo plastyczna, dzięki czemu nie łamie się i nie kruszy. Poznaj przepis na wyśmienitą polewę czekoladową z żelatyną.
Polewa czekoladowa z żelatyną to stary i sprawdzony sposób na doskonałą, plastyczną polewę. Polewa jest maślana, mocno czekoladowa z wyczuwalną, śmietanową nutą. Przygotuj delikatne ciasto z jabłkami i budyniem i polej je czekoladą. Ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia.
Polewa czekoladowa z żelatyną wymaga odpowiedniego przygotowania. Żelatynę rozpuść w gorącej, ale niewrzącej wodzie, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Masa z margaryny, kakao i cukru musi być schłodzona przed dodaniem śmietany, inaczej polewa może się zważyć.
Przepis na polewę czekoladową z żelatyną
Składniki:
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
łyżka żelatyny
120 g margaryny
5 łyżek śmietany 18%
Jak przygotować polewę czekoladową z żelatyną?
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała, następnie wlej 2 łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj, żeby się rozpuściła.
W małym garnku rozpuść margarynę, cukier, kakao, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Śmietanę dodawaj stopniowo po łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając. Polewa jest gotowa do polania ciasta.