Polewa z czekolady mlecznej - nie ma lepszego przepisu
Polewa z czekolady mlecznej jest genialną polewą do ciast, tortów i ciast na zimno. Polewa jest mocno czekoladowa, słodka, a dzięki śmietance także plastyczna, nie łamie się więc podczas krojenia i ładnie zastyga na cieście. Poznaj przepis na doskonałą polewę czekolady.
Czekoladę najlepiej rozpuszcza się w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie ma ryzyka przypalenia czekolady i zepsucia jej smaku. Czekoladę połam na kawałki, włóż do mniejszego garnka lub szklanek miski i całość wstaw do większego garnka z gotującą się wodą. Nie wlewaj gorącej czekolady do ubitej śmietany, ponieważ masa się zważy.
Słodka polewa czekoladowa świetnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi, czekoladowymi, sernikami i ciastami na zimno. Przygotuj czekoladowe brownie lub sernik wiedeński i polej go mleczną polewą, a cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.
Przepis na polewę z czekolady mlecznej
Składniki:
tabliczka mlecznej czekolady
40 ml śmietanki 30%
fix do śmietany
Jak przygotować polewę z czekolady mlecznej?
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij z fixem na sztywno, dodaj czekoladę i delikatnie mieszaj łyżką, aż powstanie aksamitna, jednolita polewa.
Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na godzinę, aby polewa zastygła.