Smakosze.pl Przepisy Polscy siatkarze wsuwają ją, aż im się uszy trzęsą. Ten przepis od lat robi furorę
Fot. YouTube/Polska Siatkówka

Polscy siatkarze wsuwają ją, aż im się uszy trzęsą. Ten przepis od lat robi furorę

22 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Odpowiednia dieta jest ważnym czynnikiem w życiu każdego z nas. Poznaj danie, które zachwyciło polskich siatkarzy i włącz je do swojej diety. Przepis jest prosty, a w dodatku niezwykle zdrowy.

Dieta ważna nie tylko dla sportowców

Odpowiednio dobrana dieta odpowiada za funkcjonowanie nie tylko organizmu, ale też dostarcza niezbędnej energii. Jest ona ważna szczególnie dla sportowców, którzy bardzo dużą uwagę przykładają do tego, co jedzą.

Za kilka dni rozpoczną się Igrzyska Olimpijskie, na których wystąpi między innymi nasza drużyna siatkarzy. W ich przedmeczowej diecie istotną rolę odgrywa jedno danie. Tak się składa, że poznaliśmy przepis. O tym, co jedzą siatkarze, dowiesz się z dalszej części artykułu .

otręby.jpg
Fot. Canva/dlerick
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Co jedzą siatkarze?

Daniem, które cieszy się ogromną popularnością wśród polskiej reprezentacji siatkarskiej, jest owsianka. Nie należy ona do tych zwykłych, ponieważ ta z przepisu kucharza reprezentacji - Dawida Grucela - przygotowywana jest z otrębów zbożowych i kaszy jaglanej. Między innymi dzięki tym składnikom posiłek jest syty i zawiera cenne wartości odżywcze. Oprócz nich owsianka siatkarzy jest przygotowywana jeszcze z kilku innych produktów. Poznasz je wraz z dokładnymi proporcjami, kiedy sprawdzisz listę poniżej.

Składniki:

  • 500 g otrębów zbożowych
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 1 l mleka 3,2%
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 150 g malin
  • 150 g jagód
  • 150 g truskawek

Przepis na owsiankę siatkarzy

Zacznij od podgrzania mleka. Następnie wsyp do nich otręby oraz kaszę. Gotuj je na małym ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wlej śmietanę oraz wsyp cynamon i umyte owoce.

Wymieszaj składniki. Na koniec udekoruj wierzch owsianki miodem i gotowe. Spożywaj takie danie na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia, a już nigdy nie będziesz głodna i nie zabraknie ci niezbędnej energii. Sprawdź ile kosztuje obiad nad morzem oraz zobacz, jak przygotować doskonałego schabowego.

owsianka.jpg
Fot. Canva/wideonet
Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz
Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy