Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, każdy ma je w kuchni. Te owoce to skarbnica
Chcesz zadbać o urodę i zdrowie? W takim razie jedz owoce, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Banany dostarczą mocy witamin i pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu.
Banany smaczne i zdrowe
W czasach PRL-u banany były towarem trudno dostępnym. Gdy rzucono go do sklepów, kolejkom nie było końca. Jednak to na szczęście już dawno za nami. W każdym warzywniaku, sklepie spożywczym i supermarkecie banany kupimy bez problemu. Często w niezwykle atrakcyjnej cenie.
Warto się w nie zaopatrzyć i jeść nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia. Banany są naszpikowane witaminami. Dostarczą nam witamin: C, B6, A, E i K. Oprócz tego w zaledwie 100 gramach banana znajdziemy aż 360 mg potasu. Do tego magnez, wapń, jod i fosfor.
Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minutBanan w naszej diecie
Banany zawierają sporo kalorii. Średni owoc może mieć nawet 190 kalorii. Dostarczy nam 24 g cukru w 100 gramach owocu. Banan ma mało białka. To zaledwie 1 g w 100 gramach owocu. Warto też pamiętać, że banany są świetnym źródłem energii.
Zawierają dużo węglowodanów, dlatego polecane są sportowcom. Po te owoce powinny sięgać osoby, które biegają na długich dystansach. Jedzenie bananów dostarczy energii i zregeneruje organizm. Zapobiegną wyczerpaniu psychicznemu i fizycznemu. Co ważne, jedzenie bananów nie kończy się dolegliwościami żołądkowymi.
Jedz banany i chudnij
Banany mimo wysokiej kaloryczności polecane są podczas stosowania diety odchudzającej. Podkręcają metabolizm, dodają sił i wspomagają działanie układu trawiennego. Cynk, który zawarty jest w bananach, doskonale wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jedzenie tych owoców pomaga zwalczyć trądzik.
Banany powinny jeść osoby, które cierpią na wrzody żołądka i mają problem z wysokim ciśnieniem krwi. Te owoce obniżają poziom złego cholesterolu i oczyszczają organizm z toksyn. Warto dodać je do owsianki, zrobić z nich chlebek, ciasteczka, czy po prostu jeść bez dodatków. Pisaliśmy o tym, jak przygotować umrzyk, czyli twaróg ziemny. Polecaliśmy doskonały przepis Heni Foks na ciasto z serem.
Źródło: wapteka.pl