Poszatkowała młodą kapustę i upchnęła w słoiku. Kiszonka babci Heni to gotowa surówka
Młoda kapusta to prawdziwy wiosenny przysmak. Jeśli jest do tego kiszona, możemy liczyć na obłędny smak i solidną porcję witamin. Polecamy przepis na młodą kapustę kiszoną autorstwa babci Heni. Można ją serwować do obiadu zamiast surówki.
Młoda kapusta pyszna i zdrowa
Młoda kapusta dostarczy nam wielu cennych witamin i minerałów. Już Rzymianie uważali, że kapusta doda sił, zdrowia i zapewni długowieczność. Natomiast Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, choroby płuc, wątroby i problemy z układem pokarmowym. Szczególne wartości lecznicze przypisuje się kapuście kiszonej, ale warto pamiętać, że młoda kapusta to bogactwo witamin.
W młodej kapuście znajdziemy mnóstwo witaminy C, antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Do tego w główce młodej kapusty znajdziemy takie witaminy jak: A, H, K i witaminy z grupy B. Badania wykazały, że jedzenie młodej kapusty zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc. Młoda kapusta jest niskokaloryczna i ma mnóstwo błonnika. Warto ją jeść, zwłaszcza jako kiszonkę.
Jak ukisić młodą kapustę według przepisu babci Heni?
Składniki:
- 2 ½ kg młodej kapusty
- 1 marchewka
- 5 dkg soli
- kminek
- liść laurowy
Młodą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na pół godziny. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, kminek dodajemy do smaku. Wszystkie poszatkowane składniki wkładamy do miski, dokładamy liść laurowy.
Kapustę oprószamy solą, możemy dodać kminek, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Kapusta pod wpływem soli zmniejszy swoją objętość. Kapustę kisimy około 5 dni. Kapustę ciasno układamy w słoiku, na wierzchu obciążamy kamieniami. Dlatego, że podczas fermentacji wydzielają się soki i kapusta musi być obciążona. Kapustę kisimy około 5 dni.
Kiszona młoda kapusta to świetny dodatek do obiadu
W zależności od temperatury, jaka panuje w pomieszczeniu, gdzie kisimy kapustę, będzie ona gotowa po 4-5 dniach. Ukiszoną kapustę możemy przełożyć do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Jest ona pysznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i mącznych.
Taka kapusta będzie nam smakowała z tradycyjnym kotletem schabowym, kotletami mielonymi, czy np. z plackami po węgiersku. Kulinarnych połączeń jest naprawdę wiele. Kiszona młoda kapusta doda nam zdrowia i dostarczy smaku daniom obiadowym. Wcześniej pisaliśmy o zakwaszaniu młodej kapusty. Podawaliśmy też przepis na młodą kapustę z patelni.
Źródło: YouTube/ @Henia Foks