Smakosze.pl Przepisy Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik
canva/antos777, Getty Images

Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

6 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co przygotować na śniadanie? Dobrym pomysłem jest pożywna i ekspresowa jajecznica z trzech jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik, a mianowicie na mleko. Zaskakujące? Może, jednak dzięki niemu jajecznica będzie mniej kaloryczna i lżej strawna.

Jajecznica to proste danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Zwykle jednak smażymy ja na maśle lub oleju. Jest bardzo smaczna, ale wiadomo — tłuszcz dodaje tej prostej potrawie kaloryczności. By uniknąć tego problemu, proponujemy przygotować jajecznicę na mleku.

Robi się ją podobnie prosto jak klasyczną jajecznicę na tłuszczu. Z tą jednak różnicą, że nasza jajecznica z trzech jajek na mleku nie jest smażona, a gotowana. Dz ięki temu staje się lżejsza dla żołądka i bardziej przyjazna dla sylwetki.

Przepis na ekspresową jajecznicę na mleku

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3-5 łyżek mleka

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajecznicę na mleku?

Patelnię lekko rozgrzej, wlej na nią mleko. Gdy zacznie wrzeć, wybij na patelnię jajka. Mieszaj je delikatnie, by białka nie połączyły się z żółtkami.

Jajecznicę smaż, aż będzie średnio ścięta (wtedy jest wilgotna i smaczna). Oprósz ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki:

  • Jajecznicę możesz też przygotować w nieco inny sposób — jajka wybij do miseczki, dodaj mleko i całość wymieszaj. Potem wylej masą na patelnię i smaż, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

  • Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na jajecznicę po turecku oraz na jajecznicę po angielsku .

mleko
canva/krisanapong detraphiphat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy