Smakosze.pl
Prosta pana cotta

canva/elenahramovaphotos

Prosta pana cotta

23 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Słodka śmietanka, aromatyczna wanilia i domowy mus malinowy. Brzmi pysznie, prawda? Poznaj prosty przepis na pana cottę, która podbije serce wszystkich miłośników słodkości. Pana cotta jest lekkim, delikatnym deserem, który przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Panna cotta jest deserem pochodzącym z Włoch. W oryginalnej wersji podawana jest z musem truskawkowym, jednak możesz ją podawać z musem z malin, jagód, kiwi, a nawet z czekoladą lub toffi. Wszystko zależy od tego, na jaki deser masz ochotę. Panna cotta doskonale łączy się z niemal każdymi owocami i słodkimi dodatkami.

Pana cottę przygotuj dzień przed podaniem. Deser potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin, aby dokładnie stężeć i nabrać odpowiedniej konsystencji. Mrożone owoce również przygotuj wcześniej, aby uniknąć agresywnego rozmrażania owoców np. w mikrofalówce. Pozwól im się rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Przepis na prostą pana cottę

Składniki na 4-6 porcji

  • szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36%

  • szklanka mleka

  • 80 g cukru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na mus malinowy:

  • 150 g malin świeżych lub mrożonych

  • 3 łyżki cukru

Jak przygotować prostą pana cottę?

Żelatynę zalej dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstaw na 5 minut. Do małego garnka wlej śmietanę, mleko, cukier, laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, gotuj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Poczekaj, aż całość zacznie się gotować, odstaw, dodaj żelatynę z wodą i dokładnie wymieszaj.

Gotową masę wlej do ulubionych szklanek, filiżanek, słoiczków, zaczekaj aż ostygnie i włóż do lodówki na całą noc. Każdy deser dokładnie przykryj folią spożywczą, aby pana cotta nie naszła zapachami z lodówki.

Następnego dnia przygotuj mus malinowy: rozmroź maliny w temperaturze pokojowej, włóż do garnka i na najmniejszym gazie gotuj z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Całość zblenduj lub przetrzyj przez gęste sito tak, aby powstał gładki mus i odstaw do przestygnięcia.

Gotowy mus wlewaj do pojemniczków z pana cottą i od razu podawaj.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >