Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste ciasto z kremem karpatkowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.10.2021 02:00

Proste ciasto z kremem karpatkowym

Proste ciasto z kremem karpatkowym
canva/pixelshot

Szukasz pomysłu na proste i szybkie ciasto? Przygotuj ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem karpatkowym. Słodki, czekoladowy murzynek przełożony masą waniliową przełamany jest kwaśnymi owocami, dając niezwykle smaczne połączenie. Poznaj prosty przepis na ciasto z kremem karpatkowym.

Ciasto czekoladowe jest proste w przygotowaniu. To klasyczny, czekoladowy murzynek, który przełożony jest kremem karpatkowym i udekorowany truskawkami i starą czekoladą. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku. Krem jest niezwykle delikatny z maślaną nutą, tak jak do tradycyjnej karpatki. Jest pyszny.

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Zimne jajka i masło mogą przyczynić się do powstania zakalca lub opadnięcia ciasta. Ciasto z kremem karpatkowym dekoruję świeżymi lub mrożonymi truskawkami. Aby owoce trzymały się na suchym cieście, smaruję górę dżemem truskawkowym. Do dekoracji wykorzystuję również wiórki gorzkiej czekolady. Ciasto jest pyszne i wygląda bardzo apetycznie.

Przepis na proste ciasto z kremem karpatkowym

Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 500 g mąki tortowej typ 450

  • 750 g cukru

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • 5 łyżek kakao

  • 125 ml wody

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Składniki na krem karpatkowy:

  • 500 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 100 g masła

  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 150 g truskawek świeżych lub mrożonych

  • 2 łyżki dżemu truskawkowego

  • tabliczka czekolady deserowej do dekoracji

Jak przygotować proste ciasto z kremem karpatkowym?

Przygotuj ciasto: masło i cukier rozpuść w małym garnuszku, dodaj wodę, kakao, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsty krem, odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj żółtka i miksuj przez chwilę, następnie zmniejsz obroty miksera, wlej krem czekoladowy i wymieszaj, wsyp przesianą mąkę i mieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników.

Masę wylej na tortownicę wyłożoną papierem (boki wysmaruj masłem) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 35 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj krem karpatkowy: odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodaj rozrobiony budyń i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem, odstaw do przestygnięcia. Do masy włóż masło i miksuj na wysokich obrotach do całkowitego połączenia.

Ciasto przekrój, aby powstały dwa czekoladowe blaty. Na dół wyłóż krem karpatkowy, przykryj ciastem. Górę posmaruj delikatnie dżemem, aby owoce trzymały się na cieście, następnie udekoruj truskawkami i startą czekoladą.

Smacznego.