Prosty pomysł na pieczarki z piekarnika. Idealna przekąska
Pieczarki z piekarnika są prostym i smacznym pomysłem na przekąskę lub dodatek do obiadu. Aromatyczne grzyby w towarzystwie przypraw nabierają charakteru, a przyrządzenie ich w piecu sprawia, że pozostają lekkie. Musicie spróbować.
Przygotowanie smacznych pieczarek z piekarnika wcale nie jest trudne. W przeciwieństwie do smażonych nie wymagają dodatku tłuszczu, więc będą lżejsze, a wciąż smaczne. Sekretem tego rarytasu jest prosta marynata, która sprawia, że grzyby są pełne aromatu. Skusicie się?
Przepis na wyborne pieczarki z piekarnika
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
1 większa łyżki oliwy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
-
natka pietruszki
-
starty na tarce ulubiony ser żółty
Smakowite pieczarki z piekarnika przygotujesz w kilka chwil. Przepis jest prosty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Pieczarki oczyszczamy i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podpiekamy przez kwadrans.
W tym czasie w dużej misce łączymy ze sobą czosnek, tymianek, sok z cytryny i sól oraz pieprz. Pieczarki z piekarnika zanurzamy w przygotowanej marynacie i dokładnie je nią pokrywamy.
Grzyby ponownie układamy na blasze i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na ciepło. Można posypać świeżą natką pietruszki lub przez ostatnie 2-3 minuty zapiekać ze startym serem żółtym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie pieczarek. Szczególnie polecamy faszerowane kapelusze z warzywami , a także prosty patent na usmażenie grzybów w chrupiącej panierce .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
-
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
-
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: dorotakaminska.pl