Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Ozorki wieprzowe dawniej były bardzo chętnie i często jedzone przez wszystkich Polaków, więc jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dla Ciebie prosty i pyszny przepis. W tym wydaniu ozorki podane są z sosem chrzanowym. Każdy wielbiciel tego przysmaku musi pamiętać, aby po dodaniu do sosu chrzanu nie podgrzewać go. Chrzan gorzknieje bowiem podczas podgrzewania.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym charakteryzują się wyjątkową soczystością i delikatnością. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej podać je z dużą ilością tłuczonych ziemniaków i ulubioną surówką.
Miłośnicy ozorków muszą pamiętać, aby po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewać. W wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.
Przepis na ozorki w sosie chrzanowym
Składniki:
-
4 ozorki wieprzowe
-
1 włoszczyzna
-
3 liście laurowe
-
3 ząbki czosnku
-
3 ziela angielskie
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki masła
-
150 ml śmietany 18%
-
250 ml wywaru
-
3 łyżki startego chrzanu
-
1 łyżka musztardy
-
pęczek pietruszki
-
sól
-
pieprz
Zacznij od wlania do garnka sporej ilości wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Wrzuć do niej obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa z włoszczyzny. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
W gotującej się wodzie umieść oczyszczone ozorki i gotuj je przez 1,5 godziny do miękkości. Na patelni zrumień mąkę pszenną, po czym dodaj do niej masło i chwilę podsmaż. Wlej do nich bulion, musztardę i śmietanę. Gotuj do delikatnego zgęstnienia.
Sos zdejmij z ognia, dodaj do niego chrzan, wymieszaj i odstaw na bok. Ozorki wyłów z wywaru, pokrój w plasterki i ułóż na talerzu. Polej je sosem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: mniammniam; beszamel Zapraszamy na nasz Instagram