Smakosze.pl
Ciasto na pierogi z dodatkiem masła

Canva / macniak

Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie od dziś wiadomo, że pierogi zajmują szczególne miejsce pośród specjałów naszej rodzimej kuchni. Oczywiście idealne danie powinno cechować się nienagannym ciastem. Za sprawą masła stanie się ono jeszcze bardziej elastyczne.

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. W każdym domu wykorzystuje się odrobinę inny przepis. Dziś sięgniemy po recepturę na ciasto, które wyróżnia się miękkością i elastycznością. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Elastyczne ciasto na pierogi z dodatkiem masła

Nie da się ukryć, że pierogi uchodzą za szlagier polskiej kuchni, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Oczywiście jedną z najważniejszych składowych tego dania, jest odpowiednio przygotowane ciasto.

Niedawno prezentowaliśmy, jak ciasto na pierogi przyrządza Magda Gessler. Dziś sięgniemy po bardziej niecodzienną metodę. Wyróżnia się ona dodatkiem w postaci masła. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłej wody

  • jajko

  • 2 żółtka

  • 50 g miękkiego masła

  • szczypta soli

Surówka w przepysznej odsłonie

Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

Mąkę przesiewamy do sporej miski. Wzbogacamy ją o sól oraz miękkie masło. Dodajemy również jajko i żółtka. Całość zalewamy ciepłą wodą i wyrabiamy ciasto. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy zrobimy to ręcznie.

Ciasto na pierogi powinno stopniowo robić się coraz bardziej miękkie i elastyczne. Z gotowego specjału formujemy kulę, która owijamy w folię. Zawiniątko odkładamy na 30 minut. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie będzie się kruszyło przy wałkowaniu.

Ciasto odwijamy z folii i dzielimy na trzy równe części. Rozwałkowujemy je partiami, z których wycinamy okręgi. Na środku każdego z nich wykładamy farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku. Godne uwagi są również pierogi po dominikańsku.

Pierogi wyjdą perfekcyjnie

Pierogi wyjdą perfekcyjnie

Canva / AlinaKho

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >