Smakosze.pl
Makaron można ugotować szybciej

Screen filmu na kanale Chowhound na YouTube

Prosty sposób na gotowanie makaronu bez użycia garnka

6 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gotowanie makaronu w garnku jest najczęściej stosowaną metodą, aby móc raczyć się tym pysznym produktem. Okazuje się, że istnieje jednak o wiele szybszy i prostszy sposób. Zamiast głębokiego garnka, użyj zwykłej patelni - dzięki niej makaron

Makaron jest bez wątpienia bardzo częstym gościem na naszych talerzach. Jego ogromna uniwersalność sprawia, że można przygotowywać na jego podstawie mnóstwo dań, zarówno słonych, takich jak mięsne sosy, czy słodkich w stylu truskawek ze śmietaną.

Aby móc zjeść kluski, trzeba najpierw je ugotować w wodzie. Dostarczenie do nich wilgoci zmienia je z twardych i chrupiących, na miękkie i delikatne. Popularne gotowanie w garnku może jednak stać się już niedługo przeszłością, ponieważ istnieje o wiele lepszy sposób. 

Makaron gotowany na patelni oszczędza wiele czasu

Wielu szefów kuchni ma swoje własne metody na ułatwienie sobie pracy w kuchni, lub skrócenie czasu potrzebnego do uzyskania określonego efektu. Harold McGee jest amerykańskim kucharzem, który na swoim koncie ma wiele poradników oraz książek kucharskich.

Jednym z jego najlepszych trików jest gotowanie makaronu w zupełnie inny sposób, niż większość z nas jest przyzwyczajona. Harold nie wykorzystuje w tym celu garnka - kucharz zdecydowanie bardziej woli głęboką patelnię, która pozwala skrócić czas gotowania. 

Jak szybko ugotować makaron?

Na początku wyciągnij patelnie z szafki, wsyp do niej makaron i wlej tyle wody, aby zakryła makaron. Posól do smaku i postaw naczynie na gazie. Gotuj całość do momentu, aż większość wody wyparuje. Następnie odcedź makaron. Nie wylewaj jednak wody po gotowaniu. 

Źródło: elifesra, Getty Images

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Chowhound na YouTube.

Z makaronu wypłukiwana jest skrobia, która zagęszcza niewielką ilość wody na dnie patelni. Płyn warto użyć do przygotowania sosu - wystarczy wlać go do sosu bolońskiego lub jakiegokolwiek innego, a ten przyjemnie zgęstnieje i będzie jeszcze bogatszy.

Przewaga metody z patelnią nad garnkiem

Po pierwsze, oszczędzamy czas i pieniądze. Niewielka ilość wody na patelni doprowadzana jest do wrzenia znacznie szybciej, a rozpoczęcie gotowania od zimnej wody przyspiesza zmiękczanie makaronu. Wydajemy również mniej pieniędzy na wodę i gaz lub prąd, którymi ogrzewamy wodę. 

Podczas gotowania makaronu pamiętaj, aby zrobić go al dente. Miękki makaron jest niesmaczny i podczas mieszania go z sosem może się z łatwością rozpaść. Poniżej umieszczamy film, który jeszcze bardziej utrwali powyższe informacje. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pl.newsner.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Namoczone czereśnie w wodzie

Porady

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Gęsta grochówka

Porady

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

Czytaj więcej >