Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka
Koniec z gotowymi, drogimi odżywkami do ogórków, które są pełne chemii. Przygotuj domową mieszankę do podlewania grządek, a warzywa urosną w błyskawicznym tempie i będą odporne na choroby. Odżywkę przygotujesz za grosze. Poznaj prosty sposób na obfite zbiory ogórków.
Domowa mieszanka z drożdży do podlewania ogórków przynosi wiele zalet. Przede wszystkim warzywa rosną i dojrzewają szybciej i są zdrowe, odporne na choroby i bardzo smaczne. Ziemia po takim nawozie jest również mocno odżywiona i bogata w makro i mikroelementy.
Aby zoptymalizować wzrost ogórków, najpierw podlej je letnią wodą, a dopiero później przygotowaną mieszanką. Ziemia musi być mokra, inaczej domowa odżywka do ogórków będzie nieskuteczna.
Pamiętaj, że przygotowaną odżywką możesz podlać ogórki maksymalnie 2-3 razy w sezonie, wyłącznie w ciepłe dni. Niska temperatura skutecznie zabije dobroczynny wpływ drożdży na warzywa.
Dowiedz się również, jak uprawiać pomidory, aby szybciej rosły. Warzywa z własnego ogródka są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie i przede wszystkim nie są pryskane chemią.
Domowa mieszanka na obfite zbiory ogórków
Składniki na 5 l odżywki:
łyżka drożdży instant
łyżka cukru
1 l ciepłej wody
Jak zrobić mieszankę z drożdży na wzrost ogórków?
Do dużego słoika lub pojemnika wsyp drożdże, cukier i wlej 1 l ciepłej wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie przygotowaną miksturę rozcieńcz 5 l wody w temperaturze pokojowej, nie może ani za zimna, ani za ciepła.
Odzywkę wymieszaj i już nadaje się do podlewania warzyw. Przed jej użyciem podlej grządki wodą w temperaturze pokojowej, następnie przygotowaną mieszanką, a na efekty nie będziesz długo czekał.
Źródło zdjęcia: canva/Alina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: smakdnia.pl